Publicerad 2018-07-09

Nu lyfter vi medborgarförslagen

Hur fungerar egentligen medborgarförslagen? Går det att skicka in förslag om vad som helst, och vad händer egentligen med dem efter inlämning? Den här veckan gör Östersunds kommun en djupdykning kring hur medborgarförslagen fungerar. 

brun domsalsklubba på ett träbord

Ett medborgarförslag är till för att medborgare ska kunna lämna nya idéer om sådant de saknar i kommunen. Medborgarförslag är inte en metod för att riva upp tagna beslut eller pågående ärenden.

Att ge sina medborgare möjlighet att lämna medborgarförslag är frivilligt. Östersunds kommun har erbjudit möjligheten i många år. Sedan 2015 sker hanteringen digitalt via en e-tjänst. Sedan dess har det kommit in över 250 förslag från medborgarna. Förslag som berör allt från hopptorn och aktivitetsparker till hästar för gräsklippning och uppsättning av bikupor.

Vem kan lämna medborgarförslag?

Alla personer som är folkbokförda i Östersunds kommun kan lämna ett medborgarförslag. Det finns ingen åldersgräns för att lämna ett medborgarförslag, utan det är fritt fram för alla oavsett ålder. Föreningar, organisationer eller andra sammanslutningar kan inte lämna medborgarförslag.

Mer information

Sidan uppdaterad 2018-07-09

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen