Publicerad 2018-07-13

Såhär fungerar medborgarförslagen

Medborgarförslagen går igenom fem olika steg på sin väg från inlämnat förslag till beslut.

Baksidan Rådhuset med grön gräsmatta och klarblå himmel

Foto: Göran Strand

1. Förslaget lämnas in

Har du en ny idé eller något du saknar i kommunen som skulle förbättra Östersund? GÅ in på demokratiportalen och lämna ett medborgarförslag. Se till att det inte bryter mot reglerna för vilka förslag kommunfullmäktige kan hantera.

2. Samla underskrifter

När du lämnat in förslaget samlar det underskrifter i tre månader. För att gå vidare behöver förslaget minst 25 underskrifter. Dee som skriver under förslaget måste göra det via e-tjänsten. Röster som tillkommer på andra vis räknas inte med.

3. Nedläggning/Kommunfullmäktige

Om förslaget får mindre än 25 underskrifter läggs det ner. Om det samlar ihop 25 eller fler underskrifter är det dags för kommunfullmäktige. DE beslutar vilka nämns som ska utreda förslaget och vem som ska ta ett slutgiltigt beslut, antingen nämnden eller de själva.

4. Hantering av nämnd

När nämnden får förslaget utreder de om det är möjligt att genomföra. Antingen tar nämnden beslut i frågan eller så går frågan till kommunstyrelsen. De ger då ett beslutsförslag till kommunfullmäktige, som sedan tar beslut, beroende på vad kommunstyrelsen anser.

5. Beslut!

När beslutet är fattat läggs det antingen ner, om kommunfullmäktige eller nämnden beslutar det, eller så godkänns det. Om det blir godkänt får förslaget därefter vidare till en lämplig person inom kommunen som får i uppgift att genomföra förslaget.

Mer information

Sidan uppdaterad 2018-07-13

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen