Publicerad 2018-07-17

Towa och Deborah trivdes med feriepraktiken på äldreboendet

Towa och Deborah, 15 och 17 år, har haft tre veckors feriepraktik på Skogsbruksvägens äldreboende. De har trivts jättebra och gillar känslan av att finnas till hands för de äldre.
– Man blir mer social och stärks som person, säger Towa.

Två flickor i röda arbetskläder för vård och omsorgsförvaltningen

Deborah och Towa har haft feriepraktik på ett äldreboende i kommunen. Foto: Emelie Strand.

Två flickor som håller i en kanin

Towa och Deborah tar även hand om kaninerna som är sällskapsdjur på boendet. Foto: Emelie Strand.

Towa och Deborah får inte göra riktigt allt som den ordinarie personalen, som att lyfta och duscha, men en hel del annat kan de hjälpa till med. De fixar lunch, matar, ordnar aktiviteter, går på promenad och frågar runt om de boende har allt de behöver.

– Och så tar vi hand om katten och kaninerna. På innergården bor två kaniner som vi låter de boende ha i knät och klappa, och de som inte kan kliva upp tar vi in kaninerna till, berättar Towa.

Fått kunskap som är bra att ha i livet

Båda tjejerna tycker om känslan av att göra de boende glada och finnas till för dem, om så bara för att prata en stund. De är glada över att de fick möjligheten att jobba här och tycker att de har fått kunskap som är bra att ha i livet. Towa tycker att hon förstår människor på ett annat sätt.

– Jag tycker att det här äldreboendet är ett bra ställe. De fixar aktiviteter, tar sig tid att bara prata, fixar håret på de boende och bryr sig verkligen, säger Towa.

– För mig har det här varit ett väldigt bra ställe att träna svenska på, säger Deborah som kom till Sverige för 1,5 år sedan.

Tipsades att söka

Towa och Deborah fick tips från anhöriga och lärare om att söka feriepraktik via kommunens webbplats.

– Jag sökte alla typer av jobb, alla perioder under sommaren, och gärna i närheten av Torvalla där jag bor, berättar Towa.

– Och nästa år vore det kul att testa något annat, kanske i butik, avslutar Deborah.

Sidan uppdaterad 2018-07-17

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen