Publicerad 2018-07-18

Följ våra tips och hjälp oss minska förbrukningen av dricksvatten

Värmen fortsätter utan någon större mängd regn i sikte. Så gör även den höga förbrukningen av dricksvatten. Hjälp oss minska trycket på kommunens dricksvattenanläggningar genom att följa några enkla tips!

En person spolar vatten ur en kran i ett glas

Östersunds kommun berättade redan i fredags om att det just nu används mer dricksvatten än normalt på grund av värme och brist på regnvatten.

Just nu stor förbrukning av dricksvattnet - tänk på hur du använder det

För att minska trycket på kommunens anläggningar så tipsar vi här nedan om enkla åtgärder i vardagen som kan göra stor skillnad.

- Om man tänker på hur man använder vattnet är det inga problem, men när många använder större mängder vatten samtidigt märks det, säger Jenny Haapala vid enheten Vatten på Östersunds kommun.

Det kommunala dricksvattnet i Östersunds kommun - som även försörjer byar som Orrviken, Fåker, Lockne, Tandsbyn, Lit, Häggenås och Lillsjöhögen - är främst till för hushållsändamål som till exempel dryck, matlagning, disk och toalett.

Har du dricksvatten från egen brunn bör du kontrollera nivån i brunnen och vara försiktig med användningen för att inte riskera att vattnet tar slut.

Så sparar du på vattnet

I genomsnitt använder en person 140 liter dricksvatten varje dygn. Genom enkla åtgärder i vardagen kan vi alla vara vattensmarta och bidra till en hållbar framtid.

Allmänt

 • Använd snålspolande munstycke på kranar och duschar.
 • Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. Även små läckor förbrukar mycket vatten.
 • Låt inte kranen rinna i onödan (för varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten).
 • Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

Kroppshygien

 • Stäng av kranen när du borstar tänderna (om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag).
 • Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig (en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter). Undvik bad i badkar.
 • Samla upp vatten i duschen i väntan på varmvatten. Återanvänd vattnet till exempelvis trädgårdsbevattning, rengöring i hemmet och tvätt av trädgårdsmöbler.

Disk och tvätt

 • Diska och tvätta alltid med full maskin och välj eco-program (det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin med tvätt).
 • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
 • Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.

Utomhus

 • När det är möjligt, använd regnvatten smart till trädgårdsbevattning och tvätt av trädgårdsmöbler.
 • Tvätta bilen på en biltvätt som återvinner vattnet så gör man både vattensmarta och miljömässiga vinster.
Sidan uppdaterad 2018-07-18

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen