Publicerad 2018-07-20

Därför vattnar kommunen fotbollsplaner och planteringar

Just nu försöker Östersunds kommun rädda fotbollsplanerna för att de inte ska torka sönder ytterligare. Kommunen har även effektiviserat rutinerna för hur träd och planteringar ska bli vattnade.

Sprickor i torr mark

Under gårdagen uppmanade kommunen invånarna att följa några enkla tips och hjälpa till med att minska förbrukningen av dricksvatten.

Följ våra tips och hjälp oss minska förbrukningen av dricksvattenlänk till annan webbplats

Kommunen försöker nu rädda de redan uttorkade fotbollsplanerna innan de torkar sönder totalt.

- Vi vattnar bara på dagen och vi kör inte mer än vad vi absolut behöver, säger Mats Semb vid Park och fritidsenheten på kommunen, som berättar att bevattningen av kommunens fotbollsplaner började redan innan Storsjöcupen.

- Då vattnade vi för att rädda cupen. Hade vi inte börjat vattna veckorna innan cupen vet vi inte om det blivit någon cup. Då körde vi även på nätterna.

Dessa fotbollsplaner vattnas

För närvarande bevattnar kommunen följande fotbollsplaner där varje plan får bevattning mellan två till fyra timmar per dag:

  • Lösta IP, 1 plan.
  • Lits IP, 1 plan.
  • Torvalla, 1 plan.
  • Brunflo IP, 1 plan.
  • På Sportfältet växlar kommunen mellan de befintliga planerna, cirka fyra planer om dagen.

- Vi har dragit in bevattningen på Tallvallen, säger Mats Semb.

Effektiviserad bevattning av träd

Östersunds kommun har effektiviserat bevattningsrutinerna för träd och planteringar. Bland annat har alla nyplanterade björkar bevattningssäckar nedgrävda runt stammarna för att behålla vattnet.

- Allt vattnet går ner till trädet och inget dunstar bort. Man slipper alltså avdunstningen, säger Mats Semb.

I Östersund och på Frösön har kommunen två enheter som bevattnar träd och två enheter som bevattnar planteringar. I vanliga fall bevattnar kommunen träden i Östersund två gånger i veckan, men nu vattnar man endast en gång. I Brunflo har kommunen en enhet som bevattnar träd och planteringar. I Lit sköts bevattningen av planteringarna av enheterna från stan.

Sidan uppdaterad 2018-07-20

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen