Publicerad 2018-07-24

Hur mycket vet du om Rådhusets klockspel?

Fyra gånger per dag, året om, spelar Rådhusets klockspel sina vackra melodier. Men hur mycket vet Östersundsborna egentligen om klockspelet? Hur ser det ut, vem sköter om det och vad styr vilka melodier som spelas?

en klocka i rådhuset 

26 klockor spelar tillsammans i klockspelet.

Låt oss börja med lite fakta. Det nuvarande klockspelet i Rådhuset installerades i samband med kommunens 200-årsjubileum 1986. Klockspelet består av 26 klockor i olika toner som styrs mekaniskt. Det spelar fyra gånger per dygn, klockan 8.00, 12.00, 16.00 och 20.00, och en melodi varar i 30 sekunder. Melodierna byts ut fyra gånger per år; vår, sommar, höst och jul. Melodibytet sker inte vid ett fast datum utan styrs av vädret. Ligger snön kvar länge skjuts exempelvis vårens melodi upp tills det känns vårlikt ute. En gång per år, klockan 00.00 på studentnatten, spelas Studentsången.

Stefan mannen bakom klockspelets melodier

Mannen som sköter klockspelet heter Stefan Persson. Han har jobbat med musik sedan början av 80-talet och driver Musikanten sedan 2001.

– Jag fick uppdraget att sköta klockspelet för ungefär tre år sedan. Den förra ”klockringaren” hade inte längre möjlighet att göra det, och jag gillar att testa nya saker, berättar Stefan.

man framför de många klockorna. På bilden syns tio klockor.

Stefan Persson ansvarar för klockspelet.

Melodierna väljs oftast ur den låtbank som redan finns inspelad, men ett par gånger per år spelar Stefan in en ny melodi. Antingen är det en låt som Stefan själv väljer eller så kan det vara ett samarbete med någon artist.

– Jag får välja ganska fritt, men det ska vara folkliga låtar som alla känner igen. Något år har vi haft ett tema, till exempel Astrid Lindgren, och för ett par år sedan hade Yran ett samarbete med Bob Hund och då spelades en melodi från ett av deras album in.

Melodierna spelas in live

Fönsterlucka vid klockspelet med Östersund som utsikt

I och med klockspelets första ton öppnas fönsterluckorna.

Melodierna spelas in på en orgel som står i Rådhuset, våningen under själva klockspelet. På en vägg vid orgeln finns även den dator från 1986 som innehåller alla låtar.

– En spännande utmaning med uppdraget är att låtarna spelas in live. Det hörs alltså ut över hela stan när jag spelar in – och det hörs om jag spelar fel. Jag brukar därför öva ett par gånger hemma. Jag brukar också gå upp och stänga av högtalarna så att det hörs så lite som möjligt, berättar Stefan med ett skratt.

Den allra första tonen i melodin måste spelas exakt 15 sekunder innan resten av melodin spelas in. Det är nämligen den första tonen som gör att fönsterluckorna öppnas och högtalarna slås på där uppe i tornet. Melodierna spelas sedan in med en ton i taget, inga ackord, eftersom varje ton motsvarar ett slag på en klocka.

Sköter även järnkören på torget

I uppdraget med klockspelet ingår även att sköta järnkören på torget. Till den finns en stor databas med körmusik som spelas i slingor. För Stefans del handlar det mest om att se till att kören fungerar. Han berättar att den tyvärr är ur funktion just nu på grund av ombyggnation i kvarteret.

– Jag tycker att det är roligt att ha uppdraget som klockringare och är glad över att kommunen satsar på klockspelet. Det är faktiskt fler människor som lyssnar än jag kanske först trodde, och om det inte fungerar av någon anledning får man snabbt höra det, konstaterar Stefan med ett skratt.

man som ler och spelar keyboard

Under sommaren 2018 spelas dessa låtar:

Klockan 8.00: Sommarsång

Klockan 12.00: I denna ljuva sommar

Klockan 16.00: En vänlig grönska

Klockan 20.00: Den blomstertid nu kommer

Sidan uppdaterad 2018-07-24

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen