Publicerad 2018-07-26

Demokratiutvecklarna ska få unga att rösta i höst

Storsjöyran, valmemes och konserter. Genom påhittiga idéer, sociala medier och mängder av aktiviteter ska Demokratiutvecklarna få fler förstagångsväljare att rösta i valet i höst.

sex personer framför ett vitt tält

Leon, Sofia, Gentianë, Selma, Julia och Viggo utgör Demokratiutvecklarna

Demokratiutvecklarna består av Sofia, Gentianë, Leon, Julia, Viggo och Selma. Sex personer som alla är förstagångsväljare i höstens val. Vid sidan av deras gymnasiestudier är de anställda av Östersunds kommun som ambassadörer för att få unga att rösta.

Pratar med unga genom sociala medier och aktiviteter

För att nå de unga använder sig Demokratiutvecklarna av både sociala medier och olika aktiviteter. De använder sig av Facebook, Instagram och Snapchat och uppdaterar löpande sina sociala medier med filmer, bilder, intervjuer och inte minst - valmemes*.

- När vi började planera vad vi ville göra visste vi tidigt att vi ville ha sociala medier och memes. Vi ville blanda det allvarliga ämnet med humor, så memes kändes bra. Folk uppskattar memes, speciellt de unga vi riktar oss till, berättar Demokratiutvecklarna.

Förutom sociala medier är de med på, och ordnar, en mängd aktiviteter. Deltagande på Pride och Östersund Color Festival står på schemat framöver. På lördag 28 juli ordnar de själva en konsert med artisten Orkid på Residensträdgården. De ska också ge sig ut och knacka dörr samt besöka gymnasieklasser när skolorna startar i höst - och berätta om varför det är viktigt att rösta, och svara på förstagångsväljarnas frågor.

Står just nu på Storsjöyran

svart t-shirt med texten Jag tar ansvar! Rösta i valet 9 sep och ett Östersundshjärta som är en snöflinga i form av ett hjärta

Tröjorna har Demokratiutvecklarna designat själva.

Just nu står de dock på Storsjöyran nere vid stråket. Precis till vänster om järnvägsövergången, nere vid Stråket, har Demokratiutvecklarna ett eget tält. Där pratar de med unga om valet, anordnar tävlingar och bjuder både på popcorn och möjlighet att ladda mobilen. Här står de från lunch och så långt in på kvällen som det fortfarande kommer förbi folk och pratar.

- Vi pratar med förstagångsväljare och berättar om vårt budskap - att fler ska rösta och bevara demokratin. Det är viktigt att påverka samhället, berättar de.

Fotnot: *= en meme är en bild med en tillhörande humoristisk text för att visa på en särskild känsla. Demokratiutvecklarna har gjort flera egna memes om valet i höst. Se mer på deras Instagram.

 

Mer om Demokratiutvecklarnas arbete

De började sitt arbete i maj och jobbar fram till valet i september med just valfrågor och att få unga att rösta. Demokratiutvecklarna består av Viggo, Sofia, Gentianë, Leon, Selma och Julia.

Östersund är en av de städer med lägst valdeltagande bland förstagångsväljare i hela Sverige. Det är något Demokratiutvecklarna tänkt ändra på. Genom att prata med de unga om varför det är viktigt att rösta är målet att öka valdeltagandet bland Jämtlands förstagånsväljare i valet i höst.

Här kan du följa Demokratiutvecklarna:

Sidan uppdaterad 2018-07-26

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen