Publicerad 2018-07-28

Världscuptävlingarna i skidskytte ledde familjen Adamson till Östersund

Inför Östersundsfesten den 8 september möter vi några som varit nya i Östersund om hur de kände sin första tid här. Efter en tv-sändning i skidskytte från Östersund fastnade Adam Adamson och hans familj för Östersund. För Storsjön, skogarna, skidskyttet – och för fritiden.
- Livet i Manchester var bra, i Östersund är det fantastiskt, säger han.

en pappa, mamma och en son som åker madrass en vinterdag

Adam, Marlena och Noah Adamson.

Familjen Adamson flyttade från Manchester till Östersund för att få mer tid till sonen Noah och för att kunna vara ute mer i naturen. Familjen, som gillar skidskytte, såg en dag på tv-sändningarna från världscupen i skidskytte. Tävlingarna ägde rum i Östersund och sändningen visade olika bilder från omgivningarna. Efter att ha sett vyer på bland annat Storsjön och skogen kring Östersund fastnade de direkt. De gjorde därefter två resor till Östersund. En gång sommartid och en gång vintertid. Därefter bestämde de sig och i augusti 2017 flyttade familjen till Östersund.

Hur minns du din första dag i Östersund?

Vi flyttade hit 20 augusti 2017. Vår lägenhet som vi skulle flytta till då var nybyggd, men inte riktigt klar än så vi bodde på Camp Björnvaktaren i fyra veckor. De första dagarna spenderade vi mycket tid på Skidstadion. Noah ville se skidskytte och han frågade ofta om vi kunde gå och åka skidor, så det var väldigt roligt. Jag tror att vi var på stadion fem, sex gånger första dagen i Östersund.

Solen sken första dagen, och hela den sommaren var fantastisk. När vi flyttade till Östersund sa vi till alla att vi skulle ha en fantastisk sommar, och en fantastisk vinter! Vi skrattade så mycket när vi flyttade hit - och sommaren faktiskt var helt fantastisk.

Vem var den första personen du träffade, som du inte kände sedan tidigare?

Vi träffade några personer från område Tillväxt, vid Östersunds kommun, i början. De hjälpte oss med massor av praktiska saker, till exempel hur skolan och förskolan fungerar och hur infrastrukturen ser ut. En av de första personerna vi träffade då var Maria Stenhammar. Vi pratade bland annat om vad jag och Marlena kunde arbeta med i Östersund.

I Storbritannien jobbade Marlena med ekonomi, och jag var idrottstränare. Marlena jobbar med ekonomi här i Östersund också och jag har praktik med Svenska Skidskytteförbundet. Jag assisterar Östersunds tränare med det lag vi kallar framtidslandslaget. Jag hjälper vanliga landslaget också ibland. Det är fantastiskt roligt, jag pratade lite med dem och hoppas kunna börja jobba efter.

Hur skulle du bemöta någon som precis flyttat hit idag?

Jag skulle uppmuntra de som tvekar till att våga. Det är alltid svårt att flytta till andra länder eller städer också för den delen, men just att flytta till ett annat land är jättestort. För min del tror jag att det är viktigt att tänka mer med hjärtat än hjärnan. Det finns alltid en viss risk med att flytta. Vi hade ett bra liv i Manchester, men nu i Östersund är det fantastiskt. Vi kanske har lite mindre pengar nu, men det viktigaste för oss var Noah, fritid och familj och det är inget du kan betala för. Det är viktigt att våga prova.

Till en som är nyinflyttad skulle jag tipsa om Skidstadion och skidskytte. Vi tränar mycket, och det är väldigt fint uppe vid stadion. Om man vill ha lite natur så besök Andersön! Vi gillar det väldigt mycket, vi brukar bland annat åka dit och campa ibland. Badhusparken är också jättefint, även på vintern när det blir Vinterparken och vi kan leka med Noah och spela ishockey.

Noah gillar skidskytte

Dagen efter att familjen flyttat till Östersund var familjen på Skidstadion och spelade in filmen nedan.

Kom på Östersundsfesten den 8 september - Du gör skillnad!

Genom att vara nyfiken, bjuda på dig själv och också bjuda in gör du skillnad. Kanske minns du hur det känns att komma till en helt ny plats. Vilken du först träffade, vad du åt, hur platsen luktade, vilka ljud du hörde, hur du kände?

Kanske är det just dig en ny Östersundbo minns? Se Östersundsfesten den 8 september som ett bra tillfälle att prata med den du står bredvid.

 

Sidan uppdaterad 2018-09-18

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen