Publicerad 2018-07-30

Läs om dina kvarter på Kulturmiljöwebben

Östersunds kommun är rik på kulturhistoria. I just ditt kvarter kan det gömma sig en fantastisk skatt i form av en kulturhistoriskt särskilt värdefull byggnad. Välkommen in på Kulturmiljöwebben för att lära dig mer om din närmiljö.

Startsidan för kulturmiljöwebben

Kulturmiljöwebben är ett resultat av Östersunds kommuns kulturmiljöprogram. På webben finns information om kulturhistoriskt särskilt värdefulla byggnader och kvarter, inklusive deras historia och karaktärsdrag. Där finns också historia om Östersunds olika stadsdelar och beskrivningar av stadsdelarnas olika karaktärsdrag. Webben är ännu inte komplett, men fylls successivt på och beräknas vara klar i slutet av 2019. Då kommer även landsbygdens orter finnas på webben.

– Jag hoppas att våra medborgare och fastighetsägare går in på webben och tar del av all den kulturhistoria som finns omkring oss. Kanske står man inför en ombyggnation och kan inspireras av de historiska färger, material och byggnadskonstruktioner som är specifika för ett visst område eller kvarter. Genom att lära känna vår närmiljö kan vi bygga vidare på den kulturhistoria som finns här, säger Monica Tjäder, planarkitekt på Östersunds kommun.

bildskärm över Karlslunds sida 

Kulturmiljöprogrammet

Östersund kommuns kulturmiljöprogram genomförs i tre etapper. Etapp 1, som är helt klar, omfattade Östersunds centrala delar. Etapp 2, som är i slutskedet, omfattar de yttre stadsdelarna och tätorterna. Etapp 3, som pågår just nu, omfattar landsbygden.

Kulturmiljöprogrammet ska bland annat fungera som stöd för kommunens handläggare när medborgare och fastighetsägare ansöker om bygglov eller planbesked. I programmet finns bland annat information om vad man böra vara varsam med på specifika byggnader och i vissa kvarter.

Här hittar du kulturmiljöwebbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-07-30

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen