Publicerad 2018-08-01

Kika ner i bibliotekets mystiska magasin

I Östersunds biblioteks källare, alldeles nedanför en smal trappa, ligger magasinet. Här finns otroliga mängder spännande litteratur, från alla tänkbara tider, fritt fram för allmänheten att låna. Det mystiska? Bara tre, fyra personer får gå ner hit...

lång korridor som kantas av hyllor fulla av böcker

– Så väldigt mystiskt är det väl egentligen inte, men det finns en hel del litteratur här som många kanske inte känner till, berättar bibliotekschef Maj Eriksson.

Anledningen till att så få personer har tillgång hit är rejäla sättningar i magasinets skiffergolv. Sprickor, kullar och en ordentlig lutning på vissa ställen gör att stora delar av magasinet inte längre kan användas. Många böcker har därför flyttats till så kallade kompakthyllor.

– För att vi ska kunna säkerställa en god och säker arbetsmiljö låter vi bara några få personer gå ner i magasinet och hämta böcker ett par gånger per dag. Runt 2010 var magasinet helt stängt ett tag men efter att ha gjort skyddsronder och flyttat en del av litteraturen tog vi beslut om att vår arkivgrupp på tre personer samt en bibliotekarie får gå ner hit.

Kvinna med brunt hår, glasögon på huvudet och röd blus står framför en hylla med böcker

Maj Eriksson är bibliotekschef på Östersunds bibliotek.

I magasinet finns äldre litteratur som anses värd att bevara och litteratur som inte lånas ut så ofta men efterfrågas ibland. Maj är noga med att betona att böckerna i magasinet går att låna.

Alla titlar finns på bibliotekets webbplats, och går att lägga en beställning på. Böckerna hämtas som sagt ett par gånger per dag och beställaren kan få boken redan nästa dag.

Barnböcker, fotbollslitteratur och äldre tidsdokument

Kvinna i röd tröja, brunt hår och glasögon visar upp en sida ur en bok 

I magasinet finns många olika typer av litteratur.

– Du ser ju vilka oerhörda mängder litteratur vi har här, säger Maj och visar runt i magasinets gångar. Det finns allt möjligt, från barnböcker till facklitteratur, en hel del spännande äldre tidsdokument och en enormt stor lokalsamling. Och titta vad mycket spännande fotbollslitteratur!

Bakom ytterligare en låst dörr, dit ännu färre har nyckel, finns det Zetterströmska biblioteket. Det är cirka 12 000 böcker, från 1400-talet och fram till 1830-talet, som donerades av Carl Zetterström i slutet av 1800-talet. Han var medicine professor i Uppsala, uppfödd på Rödön, och ville att Jämtland skulle få sitt eget bibliotek. Dessa böcker får endast läsas på plats i biblioteket och hanteras med yttersta varsamhet.

Första utgivna barnboken i Sverige

– En annan historisk skatt som vi har är den första barnboken som gavs ut i Sverige, Een sköön och härligh jungfrw speghel (En skön och härlig jungfruspegel), från 1591. Boken vände sig bara till flickor och kallades spegel för att flickan som läste den kunde titta i den och se hur hon skulle uppföra sig.

Maj fortsätter att stolt berätta om rikedomen i magasinets hyllor och önskar att många fler kunde ta del av den.

– Ett helt nytt bibliotek, med ett magasin som är öppet för allmänheten, det vore verkligen drömmen.

Lång rad av tekniska tidskrifter med röd bokrygg och guldig text
Sidan uppdaterad 2018-08-01

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen