Publicerad 2018-08-02

Biblioteket i Lit - en plats för möten, kultur och kunskap

På många mindre orter läggs biblioteken ned. I Lit har kommunen öppnat ett helt nytt. Här kan du låna böcker, få lästips, sitta och jobba, ta del av författarbesök, föreläsningar, se barnteater, cirkusshow och vara med på sommaraktiviteter. Eller bara vara.

hyllor med böcker och en reception till höger i bild 

Det nya biblioteket fick nya, fräscha lokaler.

För 20 år sedan lade biblioteket i Lit ner, precis som många andra bibliotek i Sverige. Sedan dess har biblioteket i Lit drivits på kvällstid av ideella krafter. Tills för ett och ett halvt år sedan. Då öppnades ett helt nytt bibliotek med ett modernt biblioteks alla servicefunktioner efter ett politiskt beslut av Östersunds kommun.

I nya fräscha lokaler på Treälvsskolan i Lit huserar nu det nya biblioteket som både är ett skolbibliotek och ett offentligt bibliotek. Maj Eriksson är bibliotekschef vid Östersunds kommun.

- Det är fantastiskt roligt att få vara bibliotekschef och vara med att öppna ett nytt bibliotek idag, säger hon.

En självklar mötesplats

En viktig del av Lits biblioteks uppdrag är att vara en mötesplats. De har öppet två kvällar i veckan, måndagar och onsdagar till klockan 19.00. Jill Öhman Åkerberg är en av bibliotekarierna som jobbar här.

- Här kan du använda trådlöst internet, kom gärna och sitt och jobba, uppmanar hon. Det går också bra att låna en dator, lägger hon till.

Biblioteket ordnar också författarbesök. Författare som Elin Olofsson, Malin Nord, Bo Lundmark har varit här. De har också ordnat föreläsningar, scenisk läsning, barnteater och sommarlovsaktiviteter. I augusti blir det en interaktiv cirkusshow, där barnen får vara med och göra egna tricks, och knappverkstad, där man får komma och göra sin egna pins.

Främjar läsning

Vissa tider har biblioteket öppet bara för skolan. En viktig uppgift för biblioteket är att hjälpa till att främja barnens läsning.

- ’Nu har jag läst alla Nikkis dagbok, vad ska jag läsa nu?’ är en typisk fråga. Just nu är trenden bland barn och unga att det ska vara roligt eller otäckt. Vi jobbar ständigt med lästips, både till barn och vuxna, säger Jill Öhman Åkerberg.

Över lag är trenden idag är att läsningen minskar, berättar Maj Eriksson. Med digitaliseringen kommer mycket annat som konkurrerar.

- Vi är vana vid att det ska gå snabbare och film är mer lättillgängligt. Hittills har vi ändå fortsatt goda siffror när det gäller utlåningen, berättar hon.

olika böcker ligger utspridda på en rad på grönt underlag

Otäckt eller roligt ska det främst vara när barnen bestämmer vad de vill läsa.

Lotsar nya medborgare in i samhället

Samtidigt ger samhällsutvecklingen och den digitala utvecklingen ett behov av nya tjänster, inte minst för att integrera nya medborgare in i samhället.

- För att komma in i samhället idag behöver du kunna använda e-tjänster och e-legitimation. Vi guidar och lotsar nya medborgare genom internetdjungeln. Ibland kan det handla om en enkel sak som att skanna in blanketter eller intyg som ska skickas digitalt. Vi blir en viktig punkt för nya svenskar, säger Maj Eriksson.

Sommarlovsaktiviteter på Lits bibliotek

Musikalisk cirkusshow för barn 15 augusti

Var med på en interaktiv föreställning där du får medverka och prova att göra cirkustrick! Fri entré, begränsat antal platser. Boka din biljett genom att ringa eller komma in till biblioteket i Lit.

Gör dina egna pins 21 augusti

Gör coola, tuffa eller roliga knappar att ha på tröjan eller väskan. Ta med dig en egen bild eller rita, klipp och klistra när du är här. Material finns på plats.

Läs mer om vad som händer på biblioteket i Litlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-08-02

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen