Publicerad 2018-08-08

Trehjulingen - en cykel för alla

Inom hemtjänsten i Torvalla används cykeln ofta som färdmedel för personalen. Det är smidigt, miljövänligt och skönt för kroppen. Men hur gör den som aldrig har lärt sig cykla? Jo, hen gör det på tre hjul.

blå cykel med ett hjul fram och två hjul bak. Mellan de två hjulen finns en korg.

Torvalla är byggt så att det enkelt går att ta sig fram med cykel. Hemtjänsten i Torvalla har därför fem elcyklar och tre vanliga cyklar som används när personalen ska göra hembesök eller andra ärenden. Alla medarbetare har dock inte lärt sig cykla sedan barnsben och då gäller det att vara lite påhittig.

– Sommaren 2016 hade jag en person i personalen som inte kunde cykla och då väcktes idén om att det borde finnas trehjulingar för vuxna. Jag letade på nätet och hittade det jag sökte. Det visade sig att Södersport hade just en sådan cykel hemma, som dessutom var eldriven, och då slog jag till, berättar Per-Erik Backlund, enhetschef för Torvalla Hemtjänst.

Uppskattad cykel

en man i skjorta och jeans håller i en blå trehjulig cykel framför en vit bil från Östersunds kommun

Per-Erik Backlund tipsar fler enheter inom hemtjänsten att köpa in trehjulingar.

Cykeln var extra uppskattad av en ung kvinna från Kongo som vikarierade på enheten under sommaren. Hon tyckte att det var så roligt att hon frågade om hon fick komma och cykelträna även på sin lediga tid.

– Jag skulle vilja tipsa fler enheter inom hemtjänsten att köpa in trehjulingar till den personal som har svårt för att cykla. Utan våra nysvenska medarbetare skulle personalbristen inom hemtjänsten vara betydligt högre och vi ska självklart göra allt för att underlätta deras arbetsdag, avslutar Per-Erik.

Sidan uppdaterad 2018-08-08

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen