Publicerad 2018-08-16

Ultrarent vatten och elektrostatisk desinfektion - så städar kommunen

På Förskolan Remonthagen leker de allra minsta barnen ute i solskenet. Förskolan är en av flera arbetsplatser i kommunen som sedan en tid tillbaka städar med ultrarent vatten. Det ultrarena vattnet och en maskin som gör desinfektionsvätska elektrostatisk är två av kommunens nya vapen mot bakterier och virus.

en kvinna och två män som jobbar med städservice står utomhus och ler

Carina, Janis och Patric som alla jobbar inom Städ- och vaktmästeriservice.

– Utvecklingen inom det här området går snabbt och den nya tekniken gör att vi kan städa på ett effektivare och i stort sett kemikaliefritt sätt, berättar Janis som är en av teamcheferna på Städ- och vaktmästeriservice vid Östersunds kommun.

Janis sitter utanför Förskolan Remonthagen tillsammans med sin kollega Patric Kristiansson och Carina Magnusson från Fagervallskolan. Hon har använt det ultrarena vattnet på skolan sedan 1,5 år tillbaka.

Ultrarent vatten är filtrerat kranvatten

en person häller upp ultrarent vatten i en mindre flaska från en stor ultraH20-behållare

Det ultrarena vattnet är helt fritt från partiklar.

Det ultrarena vattnet är helt vanligt kranvatten som filtreras. En filtermassa avjoniserar och filtrerar kranvattnet från kalk, klor, salt och övriga mineraler vilket gör vattnet helt partikelfritt. Vattnet plockar ”aktivt” upp smuts eftersom det vill hitta nya partiklar att binda till sig. Eftersom ytspänningen är borta tränger det också lättare ner i ojämnheter.

– En stor fördel med det ultrarena vattnet är att återsmutsningen tar mycket längre tid. När vanligt vatten eller rengöringsmedel används blir det alltid en beläggning på ytan där ny smuts och bakterier enkelt fastnar. Med det ultrarena vattnet blir det ingen sådan beläggning, berättar Patric.

– Det är också positivt att man inte behöver torka helt torrt. Även om man sprutar på mycket vatten och lämnar en del kvar så blir det inga fläckar, säger Carina.

En kvinna torkar av en avlång spegel med ultrarent vatten

Det ultrarena vattnet lämnar ingen beläggning som vanligt vatten gör.

Förutom att ytorna på arbetsplatsen blir väldigt rena finns en lång rad fördelar med vattnet. Många medarbetare har blivit av med långvariga eksem, eftersom de slipper hantera kemikalier. Vattnet är också skonsammare mot städmaskinerna. Vanliga kemikalier täpper igen filtren vilket leder till att maskinen måste öppnas upp och rengöras, det slipper man nästan helt med det ultrarena vattnet.

- Vi är i en expansiv fas just nu och vet inte riktigt var vi kommer att landa, men målet är naturligtvis att samtliga arbetsplatser inom kommunen på sikt ska kunna använda det ultrarena vattnet, berättar Janis.

Vid större virusangrepp – sanering med elektrostatisk desinfektionsvätska

Nästa revolutionerande städhjälpmedel är en svenskutvecklad desinfektionsvätska som görs elektrostatisk i en kompressormatad maskin. En vätska som tar död på precis alla bakterier och virus på extremt kort tid.

– Vi har valt att använda desinfektionsvätskan tillsammans med en maskin som gör att vi kan pressa ut ”moln” i exempelvis ett rum. Molnet är elektrostatiskt och söker sig till allt som det kan fastna på. Vi går alltså in i ett rum, sprutar ut några moln, och kan sedan garantera att rummet är helt bakterie- och virusfritt. Ett vanligt kontorsrum tar ungefär 30 sekunder, berättar Patric.

Metoden sparar kommunen stora pengar. Tidigare kunde det behövas tio personer under en hel helg för att desinficera en skola, nu tar det ungefär en timme för en person. Metoden sanerar även vägglöss.

- Det kan kännas tryggt för förskolechefer och rektorer att kunna informera föräldrar om vad som görs från kommunens sida vid ett större utbrott av exempelvis magsjuka. Vi kan garantera att skolan eller förskolan blir smittfri, men föräldrarna har ju självklart ett ansvar för att inte skicka tillbaka sina sjuka barn för tidigt så att smittan kommer tillbaka, avslutar Janis.

Sidan uppdaterad 2018-08-16

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen