Publicerad 2018-08-23

Vackert, vänligt och kallt

Inför Östersundsfesten den 8 september möter vi några som varit nya i Östersund om hur de kände sin första tid här. Undersköterskan Irene kommer ihåg när hon för första gången i sitt liv fick gå ut på en frusen sjö. Hon tycker att man bäst välkomnar nya invånare genom att bjuda hem dem på middag.

Irene

Irene Nouah jobbar som undersköterska på Östersunds sjukhus. Hon flydde från Nigeria och kom till Sverige som ensamkommande ungdom när hon var 17 år. Sex år senare har hon hunnit med att lära sig svenska, gå gymnasiet och börja på en sjuksköterskeutbildning. Hon gillar Östersund för att det finns lugn och ro här och att man slipper springa till tunnelbanan. För att det ordnas världscup i skidskytte och ÖFK spelar bra fotboll. För att det är vackert, vänligt och kallt.

Hur minns du din första dag i Östersund?

Jag hade ju aldrig i hela mitt liv sett snö, jag trodde nästan att jag kommit till himlen då allt var vitt och fluffigt som molnen. Min kontaktperson som jag fick som ensamkommande flykting, Jon Söder, tog med mig ut på en promenad och vi gick ut på Storsjöns is. Han berättade inte att vi stod på en frusen sjö förrän vi stod mitt där ute. Jag minns att det kom en stor traktor och att jag blev rädd för att isen skulle spricka och vi drunkna.

Vem var den första personen du träffade, som du inte kände sedan tidigare?

Ja, det var ju Jon. Han var väldigt bra, lärde mig mycket, som att Storsjön är Sveriges femte största sjö och också var en hel del afrikanska länder ligger, det hade jag inte koll på innan. Jag bodde på ett hem för ensamkommande barn där Jon jobbade, det var bra där. Vi åt och tränade tillsammans. Jag lärde mig svenska på tre månader och läste sedan omvårdnad på gymnasiet. Nu har jag börjat sjuksköterskeutbildningen men tagit en paus och jobbar på sjukhuset.

Hur skulle du bemöta någon som precis flyttat hit idag?

Jag skulle bjuda hem dem, kanske äta lite mat tillsammans. Det jag har redan gjort med en tjej från Kongo och en tjej från Skåne. Sen tog vi en biltur och jag visade Jämtkraft arena och vi åkte till Frösö kyrka för att titta på den vackra utsikten. Jag minns att en tjej undrade varför ingen tyckte om henne, ingen pratade med henne. Jag sa att jag hade känt samma i början men att det bara handlar om att människorna här gillar att vara lite mer tysta.

Kom på Östersundsfesten den 8 september - Du gör skillnad!

Genom att vara nyfiken, bjuda på dig själv och också bjuda in gör du skillnad. Kanske minns du hur det känns att komma till en helt ny plats. Vilken du först träffade, vad du åt, hur platsen luktade, vilka ljud du hörde, hur du kände?

Kanske är det just dig en ny Östersundbo minns? Se Östersundsfesten den 8 september som ett bra tillfälle att prata med den du står bredvid.

Sidan uppdaterad 2018-10-17

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen