Publicerad 2018-08-24

Välkommen på valskola

Är det första gången du ska rösta i valet? Måndag den 27 augusti startar valskolan på Östersunds bibliotek. Genom utställningar, föreläsningar och prov-val kan du lära dig mer om hur ett val i Sverige går till.

Daniel Fahlén i bibliotekets ljushall

- Att rösta för första gången är inte alltid så lätt och information om den praktiska biten, alltså vad du ska göra med röstkortet, hur det går till i en vallokal och hur valsedeln sedan räknas, är väldigt viktig, säger bibliotekarien Daniel Fahlén.

Språkstödjare på plats

På biblioteket valskola får förstagångsväljare möjlighet att lära sig mer om demokrati och hur ett val i Sverige går till. Valskolan startar den 27 augusti och pågår fram till valet den 9 september. Alla är välkomna men man vänder sig framför allt till unga och nyanlända.

- Det är grundläggande information om demokrati som vi vill göra tillgänglig för att fler ska kunna göra sin röst hörd. För den som är ny i Sverige finns ofta mycket funderingar på hur ett val går till här. Vi kommer också att ha språkstödjare på plats som talar arabiska, dari/farsi, kurdiska och tigrinja, säger Daniel.

Prova på hur det går till att rösta

Själva utställningen visar hur ett val i Sverige går till. En mindre variant av vallokal kommer att byggas upp så att man kan få prova hur det går till när man ska rösta.

- Det kan vara skönt att veta hur det går till innan det blir skarpt läge. Att man till exempel kan ta med sig alla valsedlar in till båset och där göra sitt val i lugn och ro utan att någon ser hur man röstar. Man ska känna sig trygg med att kunna ta ett eget beslut utan påverkan från andra, säger Daniel.

Filterbubblor, fejknyheter och demokratiska värderingar

Valskolan arrangeras tillsammans med NBV, Nykterhetsrörelsens Bildnings­verksamhet. Tre lunchföreläsningar kommer också att ordnas tillsammans med unga ledare från UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund.

Tisdag 28/8: Vad är demokratiska värderingar?
Onsdag 29/8: Bland filterbubblor och fejknyheter (källkritik).
Torsdag 30/8: Förbered dig inför valdagen.

Politisk debatt med lokala ungdomsförbund

Den 30 augusti klockan 18-20 ordnas också en politisk debatt med partiernas lokala ungdomsförbund på Östersunds bibliotek. Dit kan man komma och lyssna och ställa frågor till partierna efteråt.

Sidan uppdaterad 2018-10-17

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen