Publicerad 2018-08-30

Östersund – det självklara valet

Vissa flyttar hit på grund av kärleken. Helle Sørensen från norra Danmark lockades hit av kärleken till vildmark, fjäll och vinter. Och hon har aldrig ångrat flytten. Inför Östersundsfesten den 8 september intervjuar vi några som varit nya i Östersund - om hur det kändes den första tiden.

Helle på en vackers is fylld med snö. I bakgrunden fjäll och skridskoåkare.

Veckla ut en Sverigekarta. Leta efter en plats där du har nära till fjällen, riktig vinter god infrastruktur, bra utbildnings- och jobbmöjligheter. Då blir det självklara valet Östersund, konstaterar Helle Sørenssen. När hon och maken återvände till Danmark 2004 efter tre år på Grönland visste de båda att de sökte ett annat liv, gärna där de kunde återuppta sin hobby med draghundar.

I december det året föddes äldsta dottern. Sommaren 2005 semestrade de i Östersund. På hösten återvände Helle hit för en anställningsintervju. Besöket ledde till anställning som sjuksköterska på kommunens särskilda boende Mobacka. Via en blivande arbetskollega fick hon också tips på Radhuslägenhet i Torvalla. Numera bor Helle med make och två döttrar i hus i Ytterån. Draghundarna har nyligen bytts ut mot en häst.

- Jag har inte ångrat flytten hit en enda dag!

Hur minns du din första dag i Östersund?

Det var en fredagskväll den 4 november 2005. Vi anlände med bil, släp och en elvamånaders dotter. Flyttbilen hade kommit på förmiddagen och vi behövde hjälp för att hinna lasta ur. Jag ringde min blivande chef för att få tips på var man kunde få hjälp. Det blev han själv som kom och hjälpte oss! Sen glömmer jag aldrig måndagen efter. Det var första arbetsdagen och det hade snöat på natten. Jag vågade inte köra mer än 50 med mina dubbfria vinterdäck så det bildades en lång kö efter mig på vägen. Då undrade jag faktiskt vad jag gett mig in på!

Vem var den första personen du träffade, som du inte kände sedan tidigare?

Ja det var ju min chef, som jag först träffade på jobbintervjun och som sen kom och hjälpte oss bära möblerna när vi kom hit. Vilket fantastiskt välkomnande! Vi jobbade sen ihop i nästan 10 år.

Hur skulle du bemöta någon som precis flyttat hit idag?

Jag skulle försöka bjuda med personen på någon aktivitet. Har man liknande intressen så är det ju enkelt. Svenskar är inte så spontana direkt. Man kan inte bara bjuda hem sig till någon.Sen om någon kommer från ett annat land så skulle jag försöka bjuda till genom att förklara hur saker fungerar. Även om man kan tycka att Danmark och Sverige är ganska lika så är det mycket jag har fått lära mig. Ta bara som exempel hur det fungerar när man köper hus, eller hur skolsystemet fungerar. Sen finns förstås många oskrivna regler att ta hänsyn till.

Kom på Östersundsfesten den 8 september - Du gör skillnad!

Genom att vara nyfiken, bjuda på dig själv och också bjuda in gör du skillnad. Kanske minns du hur det känns att komma till en helt ny plats. Vilken du först träffade, vad du åt, hur platsen luktade, vilka ljud du hörde, hur du kände?

Kanske är det just dig en ny Östersundbo minns? Se Östersundsfesten den 8 september som ett bra tillfälle att prata med den du står bredvid.

Sidan uppdaterad 2018-10-17

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen