Publicerad 2018-09-05

Internationella masterstudier och landskapet lockade Henning till Östersund

Inför Östersundsfesten den 8 september möter vi några som varit nya i Östersund om hur de kände sin första tid här. Henning Schaub kände sig hemma i Östersund redan hans första dag. Just nu hjälper han andra internationella studenter att hitta hem, i Östersund.

man som sitter på ett staket med skog i bakgrunden

Henning Schaub kommer ursprungligen från en by i mitten av Tyskland. De två senaste åren har han studerat det internationella masterprogrammet i ekoteknik och hållbar utveckling vid Mittuniversitetet i Östersund. Han trivs så bra i Östersund att han bestämt sig för att söka jobb och stanna kvar.

Han uppskattar Östersund för möjligheterna till friluftsliv och till foto, till att vandra, åka skidor och för alla människor som bor här.

- Jag gillar verkligen kombinationen av den fina natur som finns här, och människorna som bor här. Det är väldigt mycket trevliga människor i Östersund, som dessutom är intresserade av samma saker som mig, säger Henning.

Hur minns du din första dag i Östersund?

Jag kom till Östersund fem dagar innan utbildningen skulle starta. Innan det hade jag rest från Tyskland till Värmland och sedan fortsatte jag därifrån upp till Östersund. Jag minns så väl när jag var på väg hit till Östersund. Det regnade, jag stannade vid ett trafikljus och insåg att jag äntligen var här! Första dagen gick jag runt i Östersund och det kändes redan som hemma.

Det var väldigt spännande att komma hit. Jag såg fram emot allt som skulle hända. Att börja universitetet här, att vår introduktionsperiod var på väg att börja och hela perioden som låg framför mig.

Vem var den första personen du träffade, som du inte kände sedan tidigare?

Den allra första jag träffade var en annan tjej som bodde på samma vandrarhem som jag i början. Hon var också internationell student, men vi lärde känna varandra innan universitetet började. Vi träffade också fler internationella studenter som bodde på vandrarhemmet lite senare, så vi blev en liten grupp under de första dagarna. Vi passade på att vara ute och vandra, spela kort och sådana saker.

Hur skulle du bemöta någon som precis flyttat hit idag?

Det är delvis det jag gör just nu faktiskt! Jag är med i IC –The International Committee som är ett utskott inom Studentkåren i Östersund. Vi hjälper nya internationella studenter att lära sig hitta i Östersund, att trivas och visa hur kul det är här. Introduktionsperioden för de nya studenterna har precis startat. Det är bland det roligaste på hela året. Vi passar på att visa de Östersund, och vi ordnar aktiviteter som vi gör tillsammans. Bland annat har vi en kväll när vi äter middag med typiskt svensk mat. Vi brukar också vara ute och grilla någon kväll.

Jag själv brukar, oberoende av IC, också hitta på andra grejer och bjuda med de nya. Till exempel brukar jag höra om någon vill hänga med och fotografera, vandra eller åka skidor och sådant. Ifjol var det till exempel norrsken under introduktionsperioden så jag var ut flera gånger med nya studenter för att titta. Det viktigaste när man kommer till Östersund tycker jag är att ta sig ut och ha roligt – och att njuta av det så mycket som möjligt!

Kom på Östersundsfesten den 8 september - Du gör skillnad!

Genom att vara nyfiken, bjuda på dig själv och också bjuda in gör du skillnad. Kanske minns du hur det känns att komma till en helt ny plats. Vilken du först träffade, vad du åt, hur platsen luktade, vilka ljud du hörde, hur du kände?

Kanske är det just dig en ny Östersundbo minns? Se Östersundsfesten den 8 september som ett bra tillfälle att prata med den du står bredvid.

Sidan uppdaterad 2018-09-18

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen