Publicerad 2018-09-05

Så används dina skattepengar

Skatten är en av de högsta utgifterna för många. Har du koll på vad den går till? En studie visar att många har en skev bild av hur skattepengarna används. Med Östersunds kommuns skattekoll kan du få ett enkelt, tydligt och lärorikt kvitto – som också visar hur samhället fungerar.

två personer med ryggarna mot kameran sitter vid en dator

Så här i valtider seglar samhällsfrågorna upp på agendan och diskuteras flitigt på olika arenor. Då är det bra att ha en överblick över hur samhället fungerar egentligen. En av de frågor som påverkar oss mest är den kommunala servicen som vi själva är med och finansierar via skattsedeln.

Skev bild

Enligt en statsvetenskaplig studie vid Uppsala universitet är skillnaden stor mellan vad invånarna tror att den kommunala skatten används till och hur det faktiskt ser ut.

Deltagarna trodde att 10 procent av skattepengen gick till politiken medan den verkliga siffran endast ligger på ett par procent. De gissade också att skolor och förskolor får mycket mindre än de faktiskt får.

Studien gav idén som gett upphov till skattekollen, en app som tydligt visar fördelningen av kommunernas pengar.

Bättre koll med skattekollen

Östersunds kommun är en av de kommuner som infört skattekollen.

– Vi funderade över hur vi kunde skapa en förståelse för den kommunala verksamheten på ett bra och överskådligt sätt. Vi fastnade för en lösning när man på ett bildligt sätt kan se fördelningen av skattepengarna, säger Sylvia Nord som var en av initiativtagarna till skattekollen i Östersunds kommun.

Skattekollen ger, förutom en bild av hur pengarna fördelas i kommunen, också en bild av kommunens verksamheter och vad kommunpolitikerna ska ansvara för under kommande mandatperiod.

Sylvia Nord menar att skattekollen också kan vara ett bra verktyg för skolorna att använda i undervisningen.

– Skattekollen kan vara intressant att titta på i skolan för att få en förståelse för hur samhället fungerar, säger hon.

Kolla skatten här

Fyll i din lön, så ser du hur din skatt är fördelad på till exempel skola, äldreomsorg, näringsliv, kultur och vägar. Du kan också få en beskrivning av vad som ingår i de olika posterna.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-09-05

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen