Publicerad 2018-09-11

Vad händer nu efter valet i Östersunds kommun? Vi har sammanställt en snabb guide som ger dig koll

Valet är över – men vad händer nu?
Vi har sammanställt några viktiga hållpunkter och datum

bild på rådhuset sett från rådhusgatan

Ja valet är över, och det blir ett maktskifte i Östersunds kommun. Nu börjar arbetet med att utforma en ny politisk ledning.

- Valet är över och jag förstår att många undrar vad som händer nu. I vår kommun blir det förändringar i det politiska styret men allt sker enligt fastlagda rutiner i en tydlig ordning, säger Anna Backlund, kanslichef vid Östersunds kommun, och fortsätter:

- När det slutliga valresultatet är fastställt kommer det spännande arbetet för våra förtroendevalda att formera vår framtida politiska ledning utifrån resultatet.

Anna Backlund och hennes anställda har inför, under och efter valet jobbat hårt för att säkra ett demokratiskt och korrekt val i Östersunds kommun.

- Val innebär många extra arbetstimmar för oss som administrerar valet, men det är en fantastisk känsla när allt går vägen. Jag vill framföra en stor eloge till alla medarbetare och inte minst alla röstmottagare som sitter i förtidsröstningslokaler och vallokaler och ser till att demokratiska och korrekta val går att genomföra, säger Anna Backlund.

Här kommer några viktiga punkter som förklarar vad som sker i Östersunds kommun nu närmsta tiden efter valet:

  1. Imorgon onsdag sker den så kallade onsdagsräkningen. Då sammanträder valnämnden i domsalen klockan 08.00 och de ska räkna alla förtidsröster som inkommit från andra kommuner och från utlandet redan valnatten. Även de förtidsröster som inkom under söndagen räknas. Efter detta transporteras även dessa röster till Länsstyrelsen som räknar alla röster en ytterligare gång och fastställer vilka eventuella röster som inte är giltiga. När detta är klart får vi ett definitivt valresultat från Länsstyrelsen och Valmyndigheten.
  2. Nästa vecka, den 20 september, sammanträder nuvarande fullmäktige för sista gången.
  3. Nya kommunfullmäktiges mandatperiod börjar den 15 oktober 2018. Första planerade sammanträdet är den 18 oktober 2018. Nya fullmäktige består av de politiker som folket valt direkt genom listorna på partiernas valsedlar (antalet mandat som partiet fått avgör vilka som kommer in. Personröster: om någon fått mer än 5% kryss så vägs det in och den personen kan flyttas uppåt på partiets lista.
  4. Nämnderna inleder sin mandatperiod den 1 januari 2019 och de brukar väljas på decemberfullmäktige, vilket i år är den 17 december 2018.
  5. De som väljs till kommunstyrelsen och nämnder behöver inte ha stått på partiets lista till fullmäktige. De måste dock vara över 18 år och folkbokförda i kommunen. Det är partierna själva som nominerar dessa personer. För att sitta med i en styrelses eller nämnds utskott måste man dock vara ledamot eller ersättare i dess styrelse eller nämnd. Respektive styrelse eller nämnd väljer vilka som ska sitta i dess utskott.
Sidan uppdaterad 2018-09-12

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen