Publicerad 2018-09-17

Viktig och nyttig Glorientering – lär dig om de globala målen

Sugen på lite nytta och nöje? Och lite frisk luft?
I Lövbergaparken – oftast benämnd Björkbacka – kan du just nu genomföra en så kallad Glorientering. Det är en slags orientering med 17 kontrollstationer, som var och en representerar ett globalt mål.

bild av vykort för glorienteringen

För att genomföra Glorienteringen behöver du en smartphone eller dator, och en koordinat. Både koordinat och kringmaterial finns att hämta hos Östersunds kommun (Rådhuset, biblioteket eller turistbyrån) eller via www.globalamalensverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varje kontroll är försedd med en bokstav och genom att placera dessa i rätt ordning (att koppla ihop ikonen med målsättningen den illustrerar) bildas ett lösenord. Ordet är kopplat till hållbarhetsarbete.

Vad är de globala målen?

De globala målen för hållbar utveckling (”Sustainable Development Goals” på engelska), är en del av Agenda 2030.

Genom Agenda 2030 har världens länder åtagit sig att från och med den 1 januari 2016 till år 2030 utrota fattigdomen och hungern överallt; att bekämpa ojämlikheter inom och mellan länder; att bygga fredliga, rättvisa och inklu­derande samhällen; att skydda de mänskliga rättigheterna och främja jämställdhet och kvinnor och flickors egenmakt; att säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Glorienteringen är ett sätt att uppmärksamma de globala målen.

Här nedanför kan du läsa mer om hur det går till.

Välkommen till Glorienteringen i parken!

Hur går det till?

  1. Knappa in Glorienteringsskyltens koordinat* på en karta på din dator eller smartphone för att få den utmarkerad.
  2. Hitta skylten i parken.
  3. Notera den bokstav som finns på skylten och var uppmärksam på vilket av de 17 glo­bala målen som ikonen representerar. Placerade i rätt ordning (1-17) bildar bokstäverna ett lösenord kopplat till hållbarhetsarbete.

*Koordinat anges enligt formen XX.XX,XX° XX.XX,XX°. Testa att ta bort kommatecknen om kartfunktionen du använder vill ha koordinaten inskrivna på annat sätt!

Arbetar du i skolan så missa inte de tillhörande tipsfrågorna! (Även dessa finns på globalamalensverige.se))

Har du frågor kring Glorienteringen - mejla nina@globalamalensverige.se

 

Vad vinner man?

Utöver att spendera tid med, och reflektera kring, de globala målen så lär du känna din närmiljö, kommer ut i naturområden, får motion och frisk luft.

Det är väldokumenterat att naturen påverkar hälsan och välbefinnandet positivt. Och blir du i letandet efter skyltar lyhörd för djur och natur så har både du och miljön vunnit stort!

Viktiga steg mot en hållbar framtid alltså.

Sidan uppdaterad 2018-09-17

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen