Publicerad 2018-09-19

Smart robot filmar avloppsledningar

Vem kan krypa in i en avloppsledning? Och vem vill?! Att inspektera ledningar genom att skicka ned en kamera som filmar är inget nytt. Men den kameraförsedda robot som opererar i centrala Östersund denna vecka är en mycket speciell krabat. Där sitter filmkameran på en arm som kan sträckas upp till 30 meter in i anslutande ledningar.

En robot på 6 hjul med en kamera längst fram

Vi renoverar de kommunala ledningarna genom att "relina" vilket innebär att nya rör förs in inuti gamla ledningar. Då är det viktigt att ha koll på alla anslutande ledningar för om en huvudledning relinas förbi en anslutande avloppsledning så drabbas den anslutna fastigheten av stopp i avloppet.

Alla gamla ledningar finns inte på våra kartor

För den äldre bebyggelsen i Östersund är inte alla ledningar dokumenterade. Nu planerar vi att renovera ledningar i centrala stan och det är inför det arbetet som vi nu kartlägger delar av ledningsnätet. Om en gammal ledning är bortkopplad från huvudledningen kan den proppen sitta flera meter in. Det är därför denna robot behövs. Med sin långa arm filmar den, ledigt, fem till tio meter in i en anslutande avloppsledning. Nu får vi koll på alla anslutningar till det kommunala avloppsledningsnätet och ingen ska behöva få en obehaglig överaskning när vi relinar avloppsledningar.

Sidan uppdaterad 2018-09-19

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen