Publicerad 2018-09-26

De får Östersunds kulturpris och idrottsledarpris 2018

Årets priser går till Anna Erlandsson, konstnär och filmare, samt Pär Malmrot, idrottsledare i innebandy. Detta beslutade Kultur- och fritidsnämnden på dagens sammanträde.

Bilden föreställer två händer som bildar ett hjärta.

Kulturpriset

Priset delas ut till en eller flera personer som kommunen vill hedra för viktiga insatser inom kulturens område. Östersunds kulturpris 2018 går till Anna Erlandsson med motiveringen:

"Anna Erlandsson tilldelas Östersunds kulturpris 2018 för sitt arbete som konstnär och filmare. Annas lustfyllda konstnärskap där bitande kritik presenteras med stor humor och glimt i ögat har gjort henne till en omtyckt, rosad och efterfrågad konstnär och filmare. Hon rör sig till synes bekvämt mellan olika tekniker som teckning, måleri, grafik, illustration, film, animation, foto, trä, formgivning, ljussättning, ljudkonst, textil, broderi och mozaik. Ofta i en härlig blandning.

Hennes arbete som filmare och animatör har tilldelat henne många prestigefulla utmärkelser, bland annat en Guldbagge i kategorin Bästa kortfilm 2005 för den animerade Glenn, the Great Runner. Att följa Anna arbete framöver blir en resa i en nyskapande värld där idéerna aldrig tycks sina."

Idrottsledarpriset

Idrottsledarpriset delas ut för att hedra ideella idrottsledare i Östersunds kommun. Deras ledarskap, engagemang och kunskap har stor betydelse för barn och ungdomars möjligheter att utöva idrott inom idrottsrörelsen i kommunen. Idrottsledarpriset 2018 till Pär Malmrot, Jemtland innebandy, med motiveringen:

"Pär är ordförande och tränare i Jemtland Innebandy där han fungerar som spindeln i nätet. Pär lever och andas innebandy och har under många års tid haft ett betydande engagemang i föreningen. Som tränare ger han ungdomar förutsättningar att få uppleva och känna det roliga med innebandy och den gemenskap och kamratskap som det kan innebära att vara del i ett lag. Pär är en mycket uppskattad ledare i föreningen."

Nyheter från och med i år - priserna får pengar i potten

Kultur- och fritidsnämndens idrottsledarpris och Östersunds kulturpris har i flera år delats ut till personer inom kultur eller barn- och ungdomsidrotten som Östersunds kommun vill uppmärksamma och hylla. I år har bestämmelserna för de båda priserna gått igenom några förändringar. Nytt är att båda utmärkelserna ska ha en likadan prissumma, vilken Kultur- och fritidsnämndens budget avgör, och att respektive pris får delas ut till en eller högst två personer. Idrottsledarpriset hette tidigare Idrottsledarstipendiet, men har nu bytt namn.

Beredningsgruppen har från och med nu också rätt att utse pristagare till Östersunds kulturpris även om personen ifråga inte blivit nominerad.

Priserna delas ut i samband med Kultur- och fritidsnämndens sammanträde 7 november.

Sidan uppdaterad 2018-09-26

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen