Publicerad 2018-10-03

Östersund klättrar 25 placeringar i ranking av företagsklimat

När Svenskt Näringsliv rankar Sveriges 290 kommuner hamnar Östersund i år på plats 110.

två kvinnor och en man som tittar på en dator

Rankingen utgår från Svenskt näringslivs undersökning bland kommunernas företag och syftar till att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag.

Östersunds kommuns medelvärde i rankingen har ökat från förra årets 3.28 till årets 3.49. Genomsnittet för hela Sverige är 3.4. Rankingens skala går från 1 till 6 där 3 är klassat som godtagbart och 4 som bra. Företagsklimatet i Östersunds kommun är alltså snäppet bättre än i den genomsnittliga kommunen i Sverige.

– Jag är glad att vi klättrat hela 25 placeringar men vi stannar inte där. Självklart vill vi nå ännu högre i Svenskt Näringslivs ranking, säger Anders Wennerberg, kommundirektör vid Östersunds kommun.

Klättrar i 12 av 18 faktorer

Årets placering i rankingen är den högsta sedan 2009 för kommunen. Rankingen innehåller 18 faktorer som tillsammans vägs ihop. Kommunen har höjt sig i 12 av dessa sedan förra året. I år blev Östersund rankad på plats 110 gentemot förra årets placering som var plats 135.

– Trenden när det gäller den här attitydundersökningen är positiv, och vi jobbar vidare för att komma ovanför 100-strecket. Man ska också komma ihåg att denna undersökning betygsätter uppfattningen om Östersund som samhälle i stort och inte bara den kommunala organisationens förvaltningar och arbete. Det är flera som ska sträcka på sig för den positiva utvecklingen, säger Per Johansson, tillväxtchef vid Östersunds kommun.

Sitt bästa betyg får Östersund från företagarna för Östersund för allmänhetens attityder till företagande.

Om rankingen

Svenskt näringsliv presenterar årligen en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankingen visar var i landet det är bäst att starta och driva företag.

Rankingen avgörs till två tredjedelar av en enkätundersökning bland företagen i kommunen, och till en tredjedel av statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och (UC). Enkätundersökningen genomfördes under januari – april 2018 och 174 företag verksamma i Östersunds kommun har svarat på enkäten.

Läs mer om rankingen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-10-03

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen