Publicerad 2018-10-03

Varför väljer våra nyinflyttade Östersund?

Häromdagen slog vi befolkningsrekord och blev över 63 000 invånare i Östersunds kommun. En anledning till rekordet är alla de som flyttat hit, såväl hemvändare som nya Östersundare. Våra nya invånare söker sig hit för att få närmare till familj och vänner, möjlighet till studier, fritid och natur.

barn kramar sin förälder

Den främsta orsaken till att de som flyttat hit valt Östersunds kommun är för att få närhet till familj och vänner. Tätt därefter följer studier och möjlighet till fritidsaktiviteter. Det fjärde vanligaste skälet är att själva platsen lockar. Det visar en undersökning som Östersunds kommun beställt för att kartlägga flyttmönster.

– Det vi vet är hur många som flyttar till kommunen. Den här rapporten ger oss en bättre bild av varför, säger Ann-Charlotte Julnes, utvecklingsstrateg vid Östersunds kommun.

Östersunds kommun motsvarar förväntningarna – eller är ännu bättre

För de flesta har flytten till kommunen motsvarat deras förväntningar. I de fall där förväntningarna inte blivit vad de trott menar majoriteten av dessa att flytten faktiskt blev ännu bättre än de tänkt sig. Mest positivt överraskade blev de av kommunens kultur- och restaurangutbud och hur lätt det var att knyta nya sociala kontakter. Hela 74 procent av de som flyttat hit upplever att de blivit ganska eller mycket positivt bemötta av medborgarna i kommunen.

– Mina förväntningar har verkligen inte infriats, vilket var tur. Jag trodde att alla höll upp sin kant och var blyga och att det skulle bli svårt att få ett kontaktnät, men folk var väldigt trevliga. Jag trodde det skulle vara mycket sämre än det var, säger en av deltagarna i undersökningen.

Endast ett tiotal menar att flytten var mindre positiv än förväntat. Orsakerna till att de inte är nöjda varierar. En del har upplevt att de haft svårt att komma in i sociala sammanhang, andra menar att arbetsmarknaden inte var som förväntat eller att omställningen från det tidigare livet varit för stort.

Mer om rapporten ”Flyttmönster”

Östersunds kommun har i tillväxtplanen Mer Östersund satt höga mål för hur många som ska flytta hit. Redan i maj var de höga inflyttningsmålen uppnådda. Enkätfabriken har på uppdrag av Östersunds kommun genomfört en undersökning om flyttmönster för att skapa en bild av vilka inflyttarna är och varför de valt att flytta till just Östersund.

404 personer har deltagit i undersökningen. Intervjupersonerna är personer som flyttat till Östersund under de senaste fyra åren.

Rapporten ”Flyttmönster” har gett en bild av varför våra nya invånare vill flytta hit. Område tillväxt kommer nu att arbeta med att sprida resultatet av rapporten.

Ta del av rapporten "Flyttmönster"PDF

Sidan uppdaterad 2018-10-03

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen