Publicerad 2018-10-05

Biblioteket 60 år: "En uppskattad och trivsam mötesplats"

På söndag fyller Östersunds Bibliotek 60 år – och vi är nu mitt i jubileumsveckan som pågår 1–7 oktober.
Vi åkte till biblioteket och frågade några besökare vad det är som just de älskar med Östersunds bibliotek.

collage av tre bilder på tre personer som befinner sig på biblioteket

Yvonne Toresson, Isaac Kajabika och Leif Jonsson - besökare på Östersunds bibliotek.

Isaac Kajabika, 25, berättar att han och hans vänner besöker biblioteket ofta. Bland annat föratt låna en dator en stund, men framför allt för att låna böcker, gå på bibliotekets språkcafé, samt plugga inför körkortet.

– Vi tycker att det är fantastiskt bra att det är gratis, så vi är här ofta och läser, lånar hem olika böcker och pluggar svenska. Sen är det också gratis att gå på teorilektioner inför att man ska börja på trafikkola och ta körkort, det är väldigt bra.

Leif Jonsson, 75, sitter och läser morgontidningen i en bekväm fåtölj, precis som han gör varje morgon, året runt.

– Jag tycker att Östersunds bibliotek är väldigt bra. Jag är här varje dag och har så varit de senaste två–tre åren. Jag läser tidningen och ibland går jag också på olika föredrag.

Yvonne Toresson, 70, har valt en plats nära entrén. Hon berättar att hon är här nästan varje dag, och att hon uppskattar att sitta med utsikt över staden.

– Jag är intresserad av litteraturen, tidningarna, och tycker om att det rör sig mycket folk här. Man träffar många man känner och ibland är det barn här också, vilket jag tycker är ett trevligt inslag. Det är som en mötesplats här, en trivsam miljö och en fin byggnad. Ibland går jag också på boksläpp och föreläsningar, vilket jag uppskattar mycket.

– Just nu renoverar dom min lägenhet också så det är mycket oväsen hemma. Därför är jag här ännu oftare just nu, säger Yvonne och skrattar.

Sidan uppdaterad 2018-10-05

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen