Publicerad 2018-10-09

Anbudsskola för företagare

En heldag med tema upphandling stod på schemat när Näringslivskontoret vid Östersunds kommun och Upphandlingsmyndigheten tillsammans ordnade anbudsskola.

ett rum fullt av människor som tittar på en ppt-presentation

Näringslivskontoret vid Östersunds kommun och Upphandlingsmyndigheten höll under tisdagen en anbudsskola för att räta ut eventuella frågetecken kring upphandlingar för företagare. På så vis hoppas de få in fler lokala anbud till regionens upphandlingar.

Salen var för dagen fylld till bredden av företagare som ville lära sig mer om anbud och offentliga upphandlingar. Företagarna fick bland annat en genomgång i hur upphandlingsprocessen fungerar och tips om hur det går att förbereda företaget inför anbudslämning och bevakning av utlysningar. De fick också lära sig mer om lagen om offentlig upphandling.

– Östersunds kommun har upphandlingar för cirka en miljard kronor totalt. Det är viktigt att de lokala företagen kan vara delaktiga i upphandlingarna för att näringslivet i regionen ska kunna fortsätta vara starkt, säger Carina Otterfalk, näringslivsutvecklare vid Näringslivskontoret.

Svårt för mindre företag att hinna med upphandlingarna

Tre av deltagarna under dagen kommer från Autotjänst Laitis och mStore. De tycker att dagen har varit bra och uppskattade bland annat en genomgång av det verktyg där företagen lämnar anbud. Det bästa under förmiddagen tyckte de alla tre var en del med lokal anknytning, om hur man som litet och lokalt företag kan arbeta med upphandlingar.

En klurig del i upphandlingarna gentemot de större företagen tycker de är att hitta tid för att kunna lämna anbud. En process som tar tid och kräver resurser.

– Många större företag har avdelningar som jobbar med enbart upphandlingar. Det är svårare för ett företag som är litet och lokalt att hinna med. Det är mycket som behöver göras inför ett anbud och det krävs att man kan avsätta resurser, menar de.

Sidan uppdaterad 2018-10-09

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen