Publicerad 2018-10-11

Youth 4 food vill motivera unga till arbete inom matnäringar

Representanter från fem länder inom Creative Citites Network är samlade i Östersund för projektet Youth 4 food. De arbetar för att motivera unga att arbeta inom jordbruk, restaurangnäring och matförädling.

Tio personer som står närmast kameran, i bakgrunden åkermark och fyra kossor i en hage

Fotograf: Robert Henriksson

Representanter från Bergen, Parma, Denia och Gaziantep är på plats i Östersund. Alla städer är precis som Östersund med i Creative Cities Network. Under onsdagen och torsdagen har de träffat representanter från Östersunds kommun, Eldrimner och Torsta för att diskutera och utveckla projektet Youth 4 food. Det är ett projekt där elever, lärare och representanter får åka på utbyten och göra praktik för att bland annat bli inspirerade till att arbeta inom jordbruk, restaurangnäring och med matförädling.

– Vi är fem gastronomistäder i Creative Cities Network som brottas med liknande utmaningar när det gäller att attrahera unga att jobba inom mat och gröna näringar. Därför gick vi samman i detta projekt för att lyfta de fantastiska möjligheter som finns inom mat och gastronomibranschen säger Theresia Grön, utvecklingsstrateg och representant i projektet från Östersunds kommun.

Under dagarna har projektledarna bland annat diskuterat projektet och dess utveckling samt gått på visning av Eldrimner. De har även pratat om matentreprenörskap för unga i Norge, Spanien, Italien, Turkiet och här i Sverige.

– Vi kan dra viktiga lärdomar av varandra och skapa ett intresse för branschen hos ungdomar, vilket i längden är avgörande för länets utveckling, säger Theresia.

Unga från länet åker på studieresor

För att inspirera, peppa och skapa nätverk kommer ungdomar som utbildar sig inom näringarna få åka på utbytesresor inom projektet. Elever från Bergen och Denia har varit här och Östersund kommer skicka elever från Torsta, Jämtlands gymnasium och Eldrimner. Östersund kommer också att skicka lärare från Jämtlands gymnasium, Torsta och Mittuniversitetet.

Redan om två veckor åker Christina Hedin från Eldrimner tillsammans med sex unga mathantverkare, som tidigare gått Eldrimners Yrkeshögskoleutbildning, till Parma. Där ska de besöka mathantverkare och deras utbildningscenter. I november kommer två representanter från Mittuniversitetet och två representanter från Torsta besöka Denia och Parma för att se om de kan inleda samarbete eller ha gastronomi som ämne på Mittuniversitetet.

Mer om Creative Citites Network

Sedan 2010 är Östersund och Region Jämtland Härjedalen utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Östersund är utsedd inom gastronomi och är den enda svenska staden som är med i nätverket.

Anledningarna till att Östersund utnämndes är stadens och regionens målmedvetna arbete inom småskaligt mathantverk samt kopplingen till kultur, gastronomi och turism.

Läs mer om Östersund och Unescos Creative Cities Networköppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-10-11

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen