Publicerad 2018-10-12

Ski Region – framgångsrikt skidprojekt laddar för tre nya år

Att Östersund förknippas med vinter och skidåkning är inget nytt. Det finns liksom många bra anledningar till att skidstjärnor som Stina Nilsson, Daniel Richardsson, Hanna Öberg och många andra valt att bosätta sig i Östersund. Men hur tar kommunen till vara på effekterna?
En utvecklingsväg finns i Ski Region Mid Scandinavia.

Ryggtavla på en skidåkare texten Ski Region Mid Scandinavia - i snö och solsken

Ski Region var en del av ett större utvecklingsprojekt som pågått sedan 2015 i regi av Område Tillväxt på Östersunds kommun. Projektet avslutades sista augusti, bara för att dagen efteråt starta om med tre nya år, och nu på helt egen hand, för Ski Region Mid Scandinavia.

Finansieringen sker genom flera externa aktörer, bland annat genom Sverige-Norgeprogrammet som är ett EU-program, men också tillsammans med ett flertal andra kommuner, organisationer och företag. Projektet landar på 16 miljoner kronor, vilket inkluderar både svensk och norsk budget.

Starkare region

– Vi gör detta med Trondheim och Sundsvalls kommun, och vi blir starkare i regionen om vi tillsammans tar till vara på möjligheterna och drar nytta av att många elitaktiva väljer att bo hos oss, säger projektledaren Tomas Arvidsson.

Det är han och förre skidstjärnan Mathias Fredriksson som driver Ski Region framåt.

– Målet är att växla upp de möjligheter som finns, att utveckla ett varumärke och dra nytta av de fina förutsättningar som finns i hela regionen. Där näringslivet på olika sätt hakar på med affärsidéer, och på kommersiella grunder ser potentialen inom Ski Region. Helt enkelt göra utbudet tillgängligt för fler människor som i sin tur skapar utveckling och tillväxt, säger Mathias Fredriksson.

Många skidprofiler är redan knutna till Ski Region, till exempel Helena Ekholm, Mats Larsson, Jerry Ahrlin och Johan Olsson. Den sistnämnde med sikte på att utveckla Sundsvall där han numera bor.

Viktig stortävling

Redan under de tre första åren har projektet varit framgångsrikt med att dra större tävlingar till regionen. Inte minst Mathias Fredriksson har varit en viktig kugge i hjulet som drog Tour de Ski till Östersund/Trondheim år 2020.

– Ett väldigt viktigt arrangemang med tanke på vilket fokus det blir på Östersund och hela Ski Region-området. Bland annat handlar det om ca 50 miljoner tv-tittare varje tävlingdag. Ett bra tillfälle för oss att visa vad Skiregion kan erbjuda, säger Tomas Arvidsson.

– Vi är väldigt glada över möjligheten att jobba med detta de kommande tre åren. Vi är övertygade om att vi sitter på en unik möjlighet att göra regionen tillgänglig för alla som vill bli bättre skidåkare, eller bara gillar att åka skidor i största allmänhet, säger Tomas och Mathias.

Sidan uppdaterad 2018-10-12

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen