Publicerad 2018-10-13

"Det handlar om att träffas, umgås och ha kul tillsammans"

Trots att de inte har träffat varandra mer än en handfull gånger, går de inte att missta sig på att de tycker om varandra. Värmen och den otvungna stämningen kring bordet är påtaglig när språkvännerna Pernilla, Johan och Riyad träffas över en kopp kaffe.

Familj på konditori

Johan Pettersson, Riyad Al Najem, Pernilla, Nils och Bertil Sivertsen

– Det är alltid bra att träffa människor när man är ny på en plats. Det lär dig om normer, traditioner, oskrivna regler. Det är bra att ha någon som du känner förtroende för om du behöver fråga om något. Dessutom har man kul tillsammans, säger Riyad Al Najem.

Riyad är egenföretagare inom management information systems. Han kom till Östersund tillsammans med hustrun Rahaf och deras son, Tayme, från Syrien för lite drygt ett år sedan. Sedan dess har Tayme fått en lillebror, som är så liten att han inte hunnit få något namn ännu.

Både Riyad och Rahaf kände redan från början att det skulle vara roligt och bra att träffa några Östersundsbor, som kunde lära dem mer om både deras nya stad, om Sverige och svenskarna.

Tvekade inte

– När Integrationsservice frågade om vi var intresserade av att bli språkvänner, så tvekade vi inte. Strax före Jul i fjol hade vi matchats, och fick träffa Johan och Pernilla första gången, säger Riyad.

Pernilla Sivertsen är föräldraledig från sin tjänst på Östersundshem, där hon jobbar i projektet Innanförskapsakademien. Hon kommer från Sälen, men blev förälskad i Jämtland under sin tid som student på Mittuniversitetet. Hon valde att flytta tillbaka hit för snart sju år sedan, och år 2014 träffade hon sin sambo, Johan Pettersson. Även de har två små barn, Nisse och Bertil, två respektive ett år gammal.

Gav mersmak

– Jag hittade information om Språkvän på kommunens hemsida redan för några år sedan, och blev intresserad. Jag har redan varit språkvän en gång förut, men den tjejen har flyttat nu. Den erfarenheten gav mersmak, så vi såg till att bli det igen, säger Pernilla.

Sedan de båda familjerna matchades har de inte träffats riktigt så ofta som de skulle önska, eftersom det är mycket som ska klaffa för att småbarnsföräldrar ska kunna göra några planerade aktiviteter. Men under det gångna halvåret har de i alla fall ätit middag tillsammans ett par gånger och åkt på några utflykter.

– Och i vinter planerar vi att åka skidor. Det ska bli roligt, säger Riyad.

Mycket gemensamt

– Det gör ändå inte så mycket att vi inte har hunnit med allt vi skulle vilja, eftersom det nästan på en gång kändes som om vi var vänner sedan länge. Vi kommer inte att tappa varandra, säger Johan.

Johan gjorde sin militärtjänst i Östersund. Också han valde sedan att flytta till Jämtland "på riktigt". Han har nu bott här i tio år, men känner sig ändå ibland lite på avstånd.

– Det är en orsak till att vi känner en sådan gemenskap med Riyad och Rahaf. Vi har ju inte tvingats bort från vårt hemland, förstås, men vi befinner oss ändå på ungefär samma punkt i livet. Jag och Pernilla har inte heller någon släkt och familj här i Östersund, säger Johan.

– Jag kände på en gång att jag tyckte mycket om Riyad och hans familj. De är väldigt lätta att tycka om. Vi har mycket gemensamt, och tänker ganska lika om saker. Nisse och Tayme är i samma ålder, och de gillar också varandra mycket, säger Pernilla.

Kliv ur komfortzonen!

Det är tre nöjda och glada språkvänner som sitter kring bordet idag. Har de några råd till andra som är nyfikna på att pröva på att bli språkvänner?

– Det är alltid lite läskigt att träffa nya människor, och många kanske tror att det handlar om att hjälpa andra människor, men det handlar om att träffas, umgås och ha kul tillsammans. Vi lär oss lika mycket av deras många erfarenheter som de av oss. Det är ett ömsesidigt utbyte. Kliv ur komfortzonen, säger Pernilla.

– Det kändes som att vi känt varandra länge. Det var inte det minsta stelt. Tveka inte – just do it, säger Riyad.

Vill du bli en språkvän?

Att vara språkvän kan vara något för dig som:

  • vill veta mer om andra kulturer och traditioner samt möta nya människor
  • söker någon som kan lära dig mer om Östersund, Jämtland och Sverige
  • vill träffa någon med samma utbildning, yrke eller intressen som du själv
  • vill medverka till integrationen i Östersund

Du matchas utifrån intressen, erfarenheter, önskemål, ålder och familjesituation. Språkvän­samordnaren gör matchningarna och ger stöd om det behövs.

Det är ni som matchas som tillsammans bestämmer hur ofta ni ska träffas, vad ni ska göra och under vilka former. Kontakter mellan er bygger på frivillighet och respekt, ömsesidighet och öppenhet.

Att träffas förutsättningslöst över en fika kan exempelvis vara en bra början. Det finns mycket man kan göra tillsammans; äta lunch, gå på bio, ta en promenad, gå på biblioteket, göra läxor tillsammans eller utöva någon sport...

Listan kan göras lång - det är er egen fantasi som sätter gränserna! 

Anmäl ditt intresse att bli språkvänlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-10-13

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen