Publicerad 2018-10-15

Kulturskolan, biblioteket och fritidsgårdar skapar Mer för fler

Projektet Mer för Fler är till för att fler barn och unga som i vanliga fall inte tar del av verksamheterna ska få upp ögonen för vad verksamheterna kan erbjuda.

person som gör ett hjärta med händerna

Kulturskolan, biblioteket och fritidsgårdar i Östersunds kommun har under året gemensamt arbetat för att ta fram mer aktiviteter som passar fler barn och unga. Arbetet har utgått ifrån tre undersökningar för att ta reda på vad barnen och ungdomarna egentligen vill kunna göra på fritiden.

Tryout Torvalla under höstlovet

Efter undersökningarna har verksamheterna tagit fram aktiviteten Tryout Torvalla. Det kommer vara en heldag under höstlovet fylld med aktiviteter som barnen och ungdomarna uttryckt att de är nyfikna på. Bland annat kommer de kunna sjunga, spela i band och delta i workshops.

– Vi behöver involvera barnen och de unga, våra medborgare, så att de kan påverka vad vår verksamhet erbjuder. Det är vi som ska anpassa oss efter vad barnen och ungdomarna vill göra på fritiden och inte tvärtom, säger Maj Eriksson, bibliotekschef och ansvarig chef för projektet vid Östersunds kommun.

Barnen och de ungas fritidsönskningar till grund för projektet

För att ta fram aktiviteterna har verksamheterna genomfört intervjuer, observationer och använt sig av safarimetoden. På så sätt har de kunnat se vad barnen gör idag, men också vad de önskar kunna göra på fritiden.

– Vi har bland annat intervjuat 90 barn och unga om vad de gör nu, och vad de önskar kunna göra, på fritiden. På så vis har vi kunnat ta reda på vad de vill ha för verksamhet, och det är så vi tagit fram Tryout Torvalla, säger Peter Roos, fiollärare och projektledare för Östersunds Mer för fler.

Under arbetets gång har planer på en framtida referensgrupp kommit upp. Där ska de unga kontinuerligt kunna delta och tycka till om vad verksamheterna erbjuder för aktiviteter.

Bibliotekets, kulturskolans och fritidsgårdarnas samarbete hyllat

Bakom Mer för fler ligger Sveriges kommuner och landsting som valde ut 32 kommuner, däribland Östersund, som fått delta i projektet. Alla 32 kommuner har under arbetets gång deltagit på träffar i Stockholm och delat med sig av sina erfarenheter kring projektet.

Under den senaste träffen lyfte och hyllade Sveriges kommuner och landsting Östersunds arbete med projektet som ett gott exempel. Detta på grund av de tre verksamheternas samarbete, där de hela tiden arbetat tillsammans för medborgarnas bästa. I januari kommer de vara en av sex grupper som får presentera sitt arbete under en erfarenhetskonferens.

Läs mer om projektet "Mer för fler"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-10-15

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen