Publicerad 2018-11-02

Lätt att leva i Lillsjöhögen

Skidspår, yoga, skoteråkning, föreningsliv, en unik stavkyrka och en snart fullsatt förskola. Följ med österut till Lillsjöhögen, årets by 2017. En engagerad by nära naturen där medelåldern är under 40 år.

Therese Nilsson utanför den röda bygdegården med skylten Furustrand.

Therese Nilsson utanför bygdegården Furustrand.

Det gnistrar och sprakar om den stora brasan som är full med gammalt ris och kvistar. En vill gärna stå så nära elden som möjligt, så här en av de första frostdagarna sent i oktober. Vintern känns nära. Löven har vid det här laget blåst av nästan alla träd men solskenet gör ändå att det öppna landskapet skiftar vackert i olika färger. Vi befinner oss i Lillsjöhögen och några män har samlats runt den stora brasan. Det är gubbgänget, som de själva kallar sig.

- Varje onsdag samlas vi för att hjälpa till med olika saker i byn, göra gubbjobb helt enkelt. Det har röjts i ett fiskevårdsområde så idag hjälper vi till med att elda bort det som har röjts bort. Sedan fikar vi och snackar länge för det är ju ändå det viktigaste, säger Göran Nilsson och skrattar.

Porträtt på Göran och Göte. I bakgrunden stavkyrkan i höstsol.

Göran och Göte står utanför stavkyrkan som de tillsammans med andra i byn har byggt.

Män som kastar på ris och kvistar på en brasa i skogen

Gubbgänget hjälps ofta åt med olika sysslor i Lillsjöhögen.

Här bryr vi oss om varandra

Hans vän, Göte Falkman, som flyttade till Lillsjöhögen från Stockholm för rätt många år sedan, berättar att gemenskapen och allt man kan engagera sig i här, gör att han trivs bra.

- Det är vackert och fridfullt. Det fina bemötandet gör det också så lätt att trivas. Här hejar vi på varandra, bryr oss om varandra och hjälper varandra. Och de här projekten vi har för oss gör att man både gör nytta och har roligt samtidigt.

Har blivit ett utflyktsmål

Gubbgänget har genom föreningen Furustrand också ställt iordning en pilgrimskälla och rustat upp en gammal fäbod till en fin samlingslokal som alla är välkomna att besöka. Det har blivit ett härligt utflyktsmål, där kan en elda och koka kaffe.

- Det är så vackert och fridfullt här. Dessutom är det roligt att kyrkan i kombination med pilgrimskällan har blivit ett utflyktsmål. Då och då kommer det lite bussar fullastade med folk, säger Göte.

Närbild på dopskål i trä med barns namn

Till dopvattnet används vatten från pilgrimskällan.

Den vackra stavkyrkan tronar i höstsolen. I bakgrund Kråksjön.

Unik stavkyrka byggd av ideella krafter

Det har blivit rätt många gubbjobb genom åren. En timrad bagarstuga som hela byn har tillgång till, vackert belägen, vid Kråksjön är ett av projekten. Samtidigt passade de på att dra igång en timringskurs där många från byn var med. Mitt emot bygdegården Furustrand tronar ett av gubbgängets allra stoltaste jobb. En vacker stavkyrka med tillhörande klockstapel helt byggd av ideella krafter.

- Vi tyckte att det behövdes ett lite mer andligt rum i byn men också en samlingsplats för att kunna fira högtider tillsammans. Stavkyrkan är inte en del av svenska kyrkan utan bygdegårdsföreningen får själva bestämma vad det ska vara för verksamhet här, säger Göran.

- Sedan ville vi att alla ska kunna använda den här kyrkan oavsett tro, vi vill att kyrkan ska vara religiöst obunden. Vi har haft allt från bröllop och dop till en del konserter där, säger Göte.

Stavkyrkan inifrån, all inredning i trä med vackra smidesdetaljer.
Pilgrimskälla i naturen med brunn och kåsa att dricka ur.

Känns som allt är möjligt här

Förra året vann Lillsjöhögen Östersunds kommuns pris Årets by. Prispengarna på 25 000 kronor ska användas till att ordna bättre uppvärmning i bygde­gården. Byn fick priset just för att så många personer är engager­ade i bygdegårdsföreningen och andra föreningar vilket gör byn levande. Sara Wallén är en de som har engagerat sig. Jag träffar henne när hon, tillsammans med sin 1-åriga son Vidar, fikar i bygdegården.

– Förutom att det redan finns så mycket att engagera sig i finns det hela tiden utrymme för för nya idéer. Man blir peppad, får stöd och ibland känns det faktiskt som allt är möjligt här. Jag har till exempel hållit i yogaklasser.

Sara Wallen fikar med sin 1-åriga son Vidar.

Sara Wallen med sonen Vidar, 1 år. Hela familjen trivs i Lillsjöhögen.

Förskolan betyder mycket

Sara jobbar som miljökonsult på Teknisk förvaltning, Östersunds kommun. Hon tycker att pendlingen in till Östersund, strax under tre mil, fungerar bra. Det var kärleken som gjorde att hon flyttade hit för fyra år sen. Hon och familjen trivs väldigt bra. I Lillsjöhögen bor också många andra barnfamiljer och medelåldern är under 40 år. Att det finns en kommunal förskola i byn (där det nu går 16 barn i åldrarna 1 - 5 år) är något som betyder mycket för byns attraktionskraft.

- Vidar börjar i januari och det känns otroligt skönt att det blir här i byn. Det underlättar vardagen och sedan blir det ytterligare en träffpunkt i byn, där kan man träffa andra barn och föräldrar.

Snart väntar årets julmarknad

Therese Nilsson har jobbat på byns förskola som barnskötare i över 25 år. Men nu hoppar hon bara in som vikarie när det behövs. Efter 25 år på förskolan ville hon också testa på något nytt och jobbar som personlig assistent.

- Jag älskar att få vara med barnen och se deras utveckling. Det är också en fantastisk förskola som kommunen rätt nyligen har renoverat. Vi har ju skidspår bakom huset, en isbana för skridskor och sedan hela byn till förfogande, vi behöver inte begränsa oss till gården utan det är lätt att gå ut i skogen eller äta mellis i stavkyrkan.

Therese bor ovanpå på bygdegården Furustrand, som också är en viktig samlingsplats i byn. Hon sitter med i Furustrands nöjes- och serveringskommitté, är sekreterare i byalaget och även med i sportklubbens hockeysektion.

- Jag engagerar mig för att få saker att hända och för att det är roligt, säger hon.

Nyligen var det älgtjoa här med god mat och lite dans, och den 18 november väntar årets julmarknad. Och rätt ofta hittar man på roliga saker tillsammans, allt från underhållning i bygdegården till skoterutflykter. En gång i veckan finns det också möjlighet för skolbarn att träffas här i bygdegården för att spela innebandy eller pingis, även vuxna är välkomna.

- Den fantastiska gemenskap som finns här gör det lätt att leva här, säger Therese.

Elisabet Näslin, Sara och Vidar Wallén och Ingrid Nilsson tar en fika i bygdegården.

Elisabet Näslin, Sara och Vidar Wallén och Ingrid Nilsson tar en fika i bygdegården.

Lillsjöhögen

Var? 2, 9 mil från Östersund. Sväng av från riksväg 87 och följ skyltarna några kilometer så är du framme. Det tar cirka 25 minuter med bil och det går även buss till och från Östersund.

Hur många bor här? Cirka 200 personer.

Hur funkar det med skola? Barnen går förskola i byn. När det är dags att börja skolan blir det skolskjuts till Bringsåsen. De flesta går sedan högstadiet i Lit, dit det också går skolskjuts.

Vad gör en på fritiden? Lite vad man vill men många fiskar, jagar, åker skidor och skoter. Det finns skidspår, eljusspår, volleybollplan, bagarstuga , bastu, badplats, hockeyplan och många föreningar och projekt att engagera sig.

Glöm inte att nominera till Årets by 2 november!

Vet du någon by där det också finns ett stort engagemang? Östersunds kommu delar varje år ut utmärkelsen Årets by/bygd/stadsdel till en förening i en viss bygd eller i en viss stadsdel inom Östersunds kommun som utmärkt sig vad gäller utvecklingsarbete.

Nominera här senast den 2 november

Sidan uppdaterad 2019-01-03

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen