Publicerad 2018-11-07

Unga IT-Guider redo att hjälpa seniorer

Nyanlända ungdomar kommer arbeta som IT-Guider och hjälpa seniorer med deras IT-frågor.

9 personer som står i blåa pikétröjor

Den digitala världen erbjuder en mängd möjligheter. Umgås med nära och kära, sköta bankärenden eller ta del av nyheter. Det dyker däremot ständigt upp ny teknik och nya program, och därmed en hel del frågor.

Ökar delaktigheten hos äldre

– För de flesta av oss är det självklart att göra aktiviteter på nätet och umgås digitalt. Men för många medborgare, framförallt äldre, är det vanligt att man helt eller delvis står utanför den digitala världen, säger Magnus Zingmark som är ansvarig för forskning och utveckling i Vård- och omsorgsförvaltningen.

IT-Guiderna kommer besöka olika mötesplatser för äldre och startar på Östersunds bibliotek. Där kommer de stötta seniorerna att använda digital teknik. På träffarna kan de äldre få hjälp med alla sina digitala frågor och funderingar kring exempelvis sociala medier, bank-ID eller streaming av film eller musik.

Integrationsmöjligheter för ungdomarna

Projektet ökar inte bara delaktigheten hos de äldre, utan även hos de yngre guiderna. Ungdomarna får möjlighet att öva mer på språket i samtal med seniorerna samt att skapa nya kontakter och nätverk. Förutom det får de också arbetslivserfarenhet och möjlighet att hitta ett sammanhang

– Tanken med IT-Guide är att ungdomarna ska växa med uppgifterna de får på arbetet och att det ska vara möjligt att jobba sig uppåt och få mer arbetslivserfarenhet, säger Morteza Akbari som är utbildningsledare för de nya IT-G För tre och ett halvt år sedan var han IT-Guide och idag arbetar han som projektkoordinator och utbildar nya ungdomar.

Utbildade IT-Guider

Inför arbetets start fick ungdomarna under förra veckan gå en utbildning med verksamheten IT-Guide som ligger bakom satsningen för ökad delaktighet. Där fördjupade de sina kunskaper om bland annat datakunskap, bemötande, ledarskap och samarbete.

It-Guiderna startar sin verksamhet lördag 10 november klockan 11.00 – 14.00 på Östersunds bibliotek. Alla seniorer är välkomna till internetcaféerna oavsett tidigare kunskaper. Ingen föranmälan krävs och det kostar ingenting att få hjälp.

Läs mer om projektet IT-Guide

Bakom IT-Guide finns den ideella föreningen Enter Sweden som Östersunds kommun ingått ett partnerskap med. Det finns idag 140 ungdomar som arbetar som IT-Guider runt om i Sverige.

Läs mer om IT-guidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se tider för träffarna och läs mer om projektetöppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-11-08

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen