Publicerad 2018-11-12

Välbesökt första träff för IT-Guiderna

Under lördagen startade IT-Guiderna upp sin verksamhet på Östersunds bibliotek. Runt om i biblioteket satt de i samtal med seniorer och hjälpte till med deras frågor.

två it-Guider och två seniorer som får hjälp med datorer i biblioteket

Träffen var välbesökt och flera personer var ute i god tid. Redan innan biblioteket öppnade väntade flera personer utanför, som såg fram emot att få hjälp att reda ut sina teknikbekymmer.

Hjälp med skrivbordsbakgrund, ny dator och smidigare bildöverföring

Vid ett av borden satt väninnorna Laila Karlberg och Inger Hallqvist och fick hjälp av IT-Guiderna Nour Alomar och Akilu Telke. Laila och Inger var några av de som var på plats utanför Östersunds bibliotek strax innan öppning för att få hjälp med sina teknikfrågor.

– Jag hade förlorat min skrivbordsbild så jag har fått hjälp så att jag kunde välja bakgrund på datorn igen och jag har också lärt mig Google drive, berättar Laila. Hon laddade tidigare upp sina bilder från mobilen via sladd, men hon har nu fått hjälp så att alla hennes bilder automatiskt laddas upp till hennes eget Google drive-konto.

– Jag har en ny dator jag inte kände mig bekant med, så jag ville lära mig mer om alla ikoner och vad de betyder, säger Inger.

De båda är väldigt nöjda med hjälpen de fått och kommer att besöka IT-Guiderna fler gånger. Deras plan är att nu att öva på det de lärt sig under lördagen och därefter lära sig ännu mer.

– IT-Guiderna är fantastiskt duktiga, tycker de.

Uppskattar dialog och möjlighet att få hjälpa till

Baha Eddin är en annan av IT-Guiderna. De vanligaste frågorna han hjälpte till med under lördagen handlade om e-tjänster och hur man skapar en mejladress. Det bästa tyckte han var då han fick hjälpa en kvinna som inte visste så mycket om datorer när hon kom dit. De satte sig då ned tillsammans, och när hon sedan gick hade hon lärt sig både att söka nyheter på Google och att lyssna på musik via Youtube.

En av de saker Baha uppskattar med att vara IT-Guide är just dialogen med de besökande.

– Det är ett bra sätt att komma in i samhället att få öva på språket och samtidigt hjälpa andra med deras IT-frågor, säger Baha.

Mer om IT-Guiderna

Du som är äldre och har frågor om internet, mobiler, datorer eller surf­plattor kan få hjälp av kunniga IT-guider.

Läs mer om IT-Guiderna och datum för träffarnaöppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-11-12

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen