Publicerad 2018-11-15

Delegation från Kina på besök i Östersund

London, Stockholm…och Östersund! En kinesisk delegation från Huai´an har varit på besök för att bland annat träffa företagare och inspireras av hur vi jobbar med lokala matråvaror.

Bild på den kinesiska delegationen tillsammans med representanter från Östersund och Jämtland. Gruppbild i den pampiga hallen utanför Rådhussalen.

 Östersund och Region Jämtland Härjedalen är sedan 2010 utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Genom det här nätverket hör många andra städer och regioner talas om Östersund. Den kinesiska staden Huai án är av de städer som är nyfikna på den mattradition som finns här men också hur vi jobbar med Unesconätverket.

- Det var väldigt roligt att få visa upp delar av Östersund och delegationen var mycket nöjda med sitt besök och ser gärna att vi kan samverka framöver. De är imponerade av Östersund och vårt arbete inom Unesconätverket, säger Jessica Stenbäck som är utvecklingsstrateg på Östersunds kommun.

Besökte Eldrimner och Mittuniversitetet

Under tisdagen kom alltså en delegation på sex personer hit och programmet startade med lunch i rådhussalen. På menyn stod älg med jämtländsk ost och rostade rotsaker. Sedan väntade ett besök på Mittuniversitetet där delegationen fick en guidad tur samt ett besök på företaget SNÖ som har fabrik i Kina. Dagen avslutades med besök på Eldrimner där delegationen fick veta mer om och smaka på mathanverk från Jämtland och Härjedalen. Förtroendevalda och tjänstemän från Östersunds kommun samt lokala företagare tog emot delegationen.

- Precis som vårt arbete med Unesconätverket så skapar det här besöket värdefulla kontakter och möjligheter till mer utbyten. Eftersom Östersund har varit med och byggt upp nätverket till vad det är idag så har vi fått ett stort internationellt anseende och många vänner runtom hela världen. Tillsammans fortsätter vi att jobba för att skapa hållbar lokal tillväxt, säger Jessica Stenbäck.

Vårt hjärta klappar för mat

Östersund och Region Jämtland Härjedalen är sedan 2010 utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN).

Östersund är utsedd inom gastronomi och är den enda svenska staden inom gastronominätverket som idag består av 26 städer från hela världen. Utöver gastronomi så kan städer även vara medlem inom andra kulturgenrer som till exempel musik, litteratur och design.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med nätverket? Läs mer härlänk till annan webbplats

Mer bilder från besöket

 

Gåvoceremoni i Rådhuset. Mr. Gu Kun, Vice Mayour of Huaián Municipal People´s Government tillsammans med Kerstin Arnemo, förtroendevald med ansvar gastronomiutnämningen.

Gåvoceremoni i Rådhuset. Mr. Gu Kun, Vice Mayour of Huaián Municipal People´s Government tillsammans med Kerstin Arnemo, förtroendevald med ansvar gastronomiutnämningen.

Delegationen framför den vackra utsikten från frösön. I bakgrunden skymtar fjälllandskap.

Delegationen fick möjlighet att beundra den vackra utsikten från Frösön.

Delegationen provsmakar olika rätter som är framdukade. Christina Hedin presenterar maten.

Christina Hedin berättade om Eldrimners verksamhet och bjöd på smaktallrik med mathantverk från Jämtland Härjedalen.

Sidan uppdaterad 2018-11-15

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen