Publicerad 2018-11-15

Vattenskyddsområden i Tandsbyn och för Näkten

Tandsbyn har fått ett nytt, utökat vattenskyddsområde samt nya skyddsföreskrifter och för Näkten finns nu ett förslag till vattenskyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter.

Närbild på vatten som vågar sig fram vackert i blått, vitt, orange och svart

Ett vattenskyddsområde är till för att skydda kommunens dricksvattentäkter. De senaste åren har kommunen arbetat för att skapa nya och revidera befintliga vattenskyddsområden så att vårt dricksvatten får ett ett bra grundskydd.

Vad gäller inom ett vattenskyddsområde?

Inom vattenskyddsområdena ska alla handskas extra försiktigt med exempelvis olja, växtgifter eller gödsel så att inte våra vattentäkter blir förorenade. Grävarbeten eller strandbete är andra aktiviteter som kan förorena våra dricksvattentäkter. Därför kan exempelvis bensinmackar, jordbruk och markentreprenörer behöva ansöka om tillstånd för att vara verksamma inom ett vattenskyddsområde.

Läs mer om vad som gäller inom Tandsbyns och Näktens vattenskyddsområde

Tyck till om Näktens vattenskyddsområdet innan 26 november

Det vattenskyddsområde för Näkten som nu ligger som förslag har kommunen arbetat fram tillsammans med Bergs kommun som också använder Näkten som vattentäkt. Det går att lämna synpunkter på förslaget fram till och med den 26 november.


Sidan uppdaterad 2018-12-19

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen