Publicerad 2018-11-16

Elever fick speeddejta restaurangbranschen

Under speeddejtingen diskuterade de kompetenser och vilka jobbmöjligheter branschen kan erbjuda.

två personer från måltidsservice som pratar med två av eleverna på träffen

Anders Burman, Astrid Gudmarsdotter, Elin Mårtensson och Linnea Hellström

Under tisdagens träff på Astar restaurangutbildning kök fick ett 60-tal elever fem minuter på sig att pitcha in sig själva och höra om vad företagen söker och vad de kan erbjuda. En av de tio arbetsgivare som var på plats var Måltidsservice vid Östersunds kommun.

– Idag har vi träffat kockelever som verkligen brinner för sitt yrkesval, det har varit härligt att se. Det har också varit ett bra tillfälle för oss att berätta om vår verksamhet och vad vi kan erbjuda för jobbmöjligheter, säger Anders Burman, enhetschef för Måltidsservice samt tillförordnad chef för serviceförvaltningen.

Uppskattad träff av eleverna

Eleverna som blev inbjudna till träffen läser restaurangutbildningar vid Jämtlands Gymnasium eller genom Astars vuxenutbildningar. Astrid Gudmarsdotter och Elin Mårtensson läser båda Restaurang- och Livsmedelsprogrammet vid Jämtlands Gymnasium. De båda uppskattade att få sitta ner och prata med arbetsgivarna.

– Det ger en inblick i vad företagen kan ge oss och vilka utvecklingsmöjligheter som finns, säger Astrid.

Det svåraste tyckte de var att hinna visa arbetsgivarna vilka de var under bara fem minuter, även om de tyckte att träffen gick väldigt bra.

– Det är bra att vi får träffas och få ansikten på personer vi kan höra av oss till, men också att företagen får se vilka vi är. Om vi skickar in en jobbansökan efter det här blir det inte bara ett mejl med bifogat CV, utan nu har vi träffats på riktigt, inte bara via en skärm, menar Elin.

Bransch med stort behov av fler anställda

Bakom träffen stod Visita, Näringslivskontoret samt Lärcentrum/vuxenutbildningen i Östersunds kommun. De bjöd in till träffen för att eleverna och arbetsgivarna skulle få möta varandra och knyta kontakter inför framtiden.

– Det är stor brist på anställda inom restaurangbranschen och de skriker efter kompetens. Under ett branschmöte diskuterade vi vad vi kunde göra. Vi kom då fram till att samla eleverna med branschen, både för branschen, men också för att göra det mer attraktivt för eleverna att stanna kvar i Östersund efter sin utbildning, säger Lars-Åke Wassö vid Näringslivskontoret som var en av de som ordnade träffen.

Sidan uppdaterad 2018-11-16

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen