Publicerad 2018-11-26

Daniel hjälper arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra

Rätt person på rätt plats är Daniel Enevärns motto i sitt yrke som matchningskoordinator. Sedan årsskiftet har han matchat drygt 45 människor till nya jobb, däribland nyanlända, hemvändare och andra inskrivna på Arbetsförmedlingen.

kvinna och man som ler 

Eva Malm, ombudsman och chef på ABF Jämtland Härjedalen, har hittat sina två av sina medarbetare med hjälp av Daniel. Den första gången var hon i behov av en verksamhetsutvecklarassistent. Hon ringde då upp Daniel och fick göra en kravprofil. I en sådan står vanligtvis vilken kompetens, yrkeserfarenhet och egenskaper medarbetaren behöver. I Evas fall sökte hon främst efter olika egenskaper.

– Saker går alltid att lära sig. Det jag sökte var en driven person som kunde ta tag i saker, som hade demokratiska värderingar och var en ”människomänniska”, som bryr sig om andra människor, säger Eva.

Utifrån kravprofilen kom Daniel genast att tänka på en kvinna från Eritrea som vore perfekt för jobbet. Någon timma senare hade Daniel, Eva och kvinnan ett möte, varpå hon blev anställd ganska omgående.

Öppenhet, tydlighet och transparens

Daniel menar att en lyckad matchning kräver öppenhet, tydlighet och transparens från företaget kring vem de söker.

– Det är viktigt med öppna arbetsgivare som låter de nya medarbetarna få tid och stöd till att ta sig in på arbetsmarknaden och växa med ansvaret. Det kommer vara utmanande till en början, men otroligt berikande om ett halvår. Får jag bara veta vem arbetsgivaren söker kan jag hitta exakt rätt, säger Daniel.

Han uppskattar att få vara med under rekryteringen och sedan se den utveckling och framgång som ofta kommer fort, något Eva håller med om.

– Mår du bra på din arbetsplats, och känner dig trygg i din arbetsmiljö, är du öppen och lär dig otroligt snabbt. Det är fantastiskt att vara med och få se det, säger hon.

För Eva har det inte varit ett problem att ta emot någon från ett annat land. Hon har snarare sett det som en möjlighet, både kompetensmässigt för verksamheten, men också för att hjälpa till.

– Nu låter det här klyschigt. Men jag vill hjälpa till att göra världen lite bättre. Ett sätt jag kan göra det på är att via ett jobb ge en människa möjligheten att ha makt över sitt eget liv och vardag utan att vara beroende av någon annan, men också genom att vara del av ett sammanhang, menar hon.

Anställningsstöd för att anställa

Tack vare de anställningsstöd som finns via Arbetsförmedlingen har Eva kunnat anställa två personer.

– I vår verksamhet går det alltid att göra mer, men vi har begränsad ekonomi och kan inte anställa hur många som helst. Vi hade fantastisk och kompetent personal även sedan tidigare, men de här härliga personerna bidrar ännu mer till att utveckla verksamheten genom att komplettera den kompetens som redan finns. Det betyder mycket att vi genom anställningsstöden har möjlighet att anställa otroligt duktiga medarbetare. Med hjälp av Daniel hittar vi rätt person, och dessutom mycket fortare än genom traditionell rekrytering, säger hon.

Vill du och ditt företag komma i kontakt med Daniel?

Telefon: 070 882 96 86

Mejl: daniel.enevarn@ostersund.se

Mer om anställningsstöd

Arbetsförmedlingen erbjuder anställningsstöd till arbetsgivare som anställer en person som står långt från arbetsmarknaden. Du som arbetsgivare kan få ekonomiskt stöd bland annat om företaget anställer någon som är ny på arbetsmarknaden, eller när offentlig verksamhet och ideella föreningar anställer nyanlända eller personer som länge deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin.

Läs mer om vilka anställningsstöd Arbetsförmedlingen erbjuder och hur du sökerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2018-11-26

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen