Publicerad 2018-11-30

Fristadsförfattare ger ut bok med hjälp av Östersunds bibliotek

Suzanne Ibrahims bok A diary of war in Syria 2011/2012: No Pigeons in the sky of the city blir översatt, manusbearbetad och publicerad. Detta tack vare de ekonomiska stöd Östersunds bibliotek fått från Regional biblioteksverksamhet Jämtland Härjedalen och Kulturrådet.

person som bläddrar i bok

Boken, som på svenska heter ”Inga duvor på stadens himmel”, skildrar författaren, journalisten och poeten Suzanne Ibrahims upplevelser och tankar om kriget i Syrien i dagboksform. Hon kom till Östersund som fristadskonstnär med hjälp av den internationella organisationen ICORN i februari 2018. Detta för att få möjlighet att verka fritt inom sitt yrke utan hot eller andra inskränkningar på yttrandefriheten.

Suzanne hade då med sig bokmanuset som hon skrivit för att visa hur vardagen såg ut i krigets kärna, men också för att hjälpa Syriens barn att i framtiden inte glömma kriget och konsekvenserna. Tack vare de 50 000 kronor som Kulturrådet har beviljat Östersunds bibliotek kan boken nu bli översatt, manusbearbetad och publicerad i Sverige.

– De 50 000 kronorna till översättningen från arabiska till svenska var avgörande för att bokförlaget skulle kunna ge ut Suzannes bok. Kulturrådet hade en pott på 340 000 kronor att dela ut till svenska fristäder denna ansökningsomgång. Vi är väldigt glada att vi fick det vi önskat så att hennes berättelse kan nå läsarna, säger Catharina Andersson, fristadskoordinator vid Östersunds bibliotek.

Utgivandet en symbol för yttrandefrihet

– Boken är en ögonvittnesskildring om hur det är att leva sitt liv under ett pågående krig och visar vad som sker när demokratin hotas. En skönlitterär bok sprider ordet och ökar kunskapen om konflikter och yttrandefrihet på ett annat sätt än det som förmedlas via nyheter. I ett större perspektiv visar utgivningen också att det är möjligt för fria röster att nå ut till omvärlden, säger Catharina.

Tack vare de 50 000 kronor Östersunds bibliotek fått från Kulturrådet, och ytterligare 50 000 kronor från Regional biblioteksverksamhet Jämtland Härjedalen kommer bokförlaget Teg Publishing publicera Suzannes bok, förhoppningsvis under hösten 2019. Även en ljudboksproduktion och en e-ljudbok ingår i projektet.

Utdrag ut Suzannes bok

Fredagen för Khaleds barnbarn, 22 juli 2011
Hemma i stadsdelen al-Qaboun, Damaskus

Jag vaknade klockan åtta. Drack mitt kaffe som vanligt. Jag blev varse att min mobil saknade täckning när jag skulle sätta den på laddning. Jag försökte ringa till Homs, som jag gör varje morgon och upptäckte att den fasta telefonen också var tyst. Jag tittade ut genom fönstret på gatan. Fullständigt lugnt och tyst. Inte en enda bil som gav ifrån sig ljud! Det gjorde mig förvånad och undrande: Skulle det här bli ännu en dålig fredag?

Det var hett, en lätt vind gungade de tjocka löven under mitt fönster. Inte en rörelse, inte ett ljud … till och med duvorna var försvunna!

En vit fjäril cirklade runt. Ljud steg upp från motorn på en vattenpump och shejkens röst hördes från moskén. Ljudet av en metalljalusi som drogs upp på en affär. En täckt pick-up, en annan bils signalhorn. Cissus striata-buskens frodiga gröna grenar böjde sig i vinden. Fjärilen cirklade runt den väldiga busken.

Nyhetskanalen al-Arabiya visade ett inslag om gränsen mellan Syrien och Irak och kontrollen av syriernas rörelser i byn al-Baghus, som bredde ut sig över gränsen. Byn tillhörde staden al-Bukmal, vars centrum belägrades av syriska armén, enligt inslaget.

Fortsätt läs utdraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Källa: Svenska PEN

Läs mer om fristäderna

Östersund är fristad och medlem i ICORN sedan 2017. I februari 2018 tog Östersunds kommun emot sin första fristadsgäst, Suzanne Ibrahim från Syrien. Som fristadsgäst får konstnären tillfälligt uppehållstillstånd i två år för att fritt kunna utöva sitt yrke utan hot eller våld som syftar att inskränka på yttrandefriheten. Fristäderna ska erbjuda skydd, trygghet och en plats att arbeta i lugn och ro på för att värna om demokrati och yttrandefrihet.

Läs mer om Östersund som fristadöppnas i nytt fönster

Läs mer om ICORNlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Såhär fördelade Kulturrådet sina bidrag

Föreningen Littfest, Littfest översätter: 150 000 kronor

Umeå kommun / Umeå kultur, Fristadskonsert: 60 000 kronor

Piteå Kommun, Piteå för alla – alla som du, alla som jag: 50 000 kronor

Östersunds bibliotek, Östersunds kommun Kultur- och Fritidsförvaltningen, Översättning av Suzanne Ibrahims roman No pigeons in the sky of the city: 50 000 kronor

Gävle kommun KoF/Konstcentrum, Deltagande i Folk och Kulturs konferens i Eskilstuna 2019: 30 000 kronor

Sidan uppdaterad 2018-12-17

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen