Publicerad 2018-12-01

Träningsturism och folkhälsa i fokus i framtidens Arenaby

Tänk dig ett stort centrum för idrott och folkhälsa för både invånare och besökare. En folklig Arenaby med fler idrottsanläggningar, forskning, butiker, hotell och vandrarhem, företag och kanske permanenta boenden. Nu söker Östersunds kommun företagare och föreningar som vill vara med och utveckla framtidens Arenaby.

En idéskiss med översiktsbild över hur framtidens Arenaby kan se ut. Befintliga anläggningar syns och så finns nya anläggningar/bostadsområden inritade.

OBS Idéskiss! Arenabyn i Östersund växer fram. Många vill, många har idéer och några är redan på gång att förverkligas. Vi jobbar tillsammans med både kommersiella och ideella aktörer som vill och tror på vår gemensamma satsning på Arenabyn i Östersund.

Just nu pågår ett superspännande utvecklingsprojekt på Kultur- och fritidsförvaltningen. Projektet handlar både om att utveckla anläggningar i området kring skidstadion, Jämtkraft Arena och Östersund Arena, men också om att få igång träningsturismen på allvar.

- Östersund har en sådan potential. Jag menar, bara titta dig omkring. Vi är omgivna med milsvid utsikt över fjäll och storslagen natur, och mitt i stan hittar du idrottsarenor inom en rad olika idrotter och en skidstadion i absolut världsklass, säger Göran Matzén, projektledare för den del i projektet som fokuserar på att utveckla träningsturismen och fortsätter:

- Lägg till promenadavstånd till en attraktiv stadskärna med bra restauranger och butiker så får du en svårslagen kombination. Därför behöver vi verkligen satsa på att utveckla koncept kring upplevelse- och träningsresor.

Utveckla träningsturism för parasport

Östersund satsar också mycket på parasport och en rad evenemang är planerade fram till 2023. Närmast väntar World Cup Para Nordic Skiing och Para Ishockey Östersund Open den 12-19 januari 2019. Då kommer över 200 atleter till Östersund för att tävla i längdskidor, skidskytte och parahockey.

- Det blir spännande att följa de här evenemangen och få feedback från våra besökare. Vi har ju arenor som är utmärkta för parasport men det är också mycket annat som ska fungera smidigt, som resa till och från Östersund och transporter inom staden, säger Göran.

Han tror att det finns stor potential att utveckla spännande koncept för parasportträning i Östersund.

- Här finns förutsättningar att kunna ordna riktigt bra träningsresor.

Göran Matzén och Fredrik Lindberg på Skidstadion.

Göran Matzén och Fredrik Lindberg

Rörelse och folkhälsa står i centrum

Den andra delen av projektet ”Kommersialisering och affärsmässig utveckling av Östersunds skidstadion och Arenaby” är att utveckla anläggningar i området.

- Vi har fantastiska arenor men ändå är Arenabyn bara i uppbyggnadsfasen, säger projektledaren Fredrik Lindberg.

Visionen är att bli en internationell förebild, ett Athletic City, där rörelse och folkhälsa står i centrum. Tanken är att livsstilen som finns här både ska skapa sysselsättning och locka hit nya företag, besökare och invånare.

Vi vill skapa ett idrottsligt centrum där både barn och vuxna, besökare och bofasta, elitidrottare och motionärer ska känna sig hemma. Det kan handla om aktivitetsytor, idrottsanläggningar, sporthotell, butiker eller forskningscentra.

Söker drivna företagare och föreningar

För att både Arenabyn och träningsturismen ska utvecklas i Östersund kan inte kommunen ensam driva projektet. En viktig del av Fredrik och Görans uppdrag är att söka efter drivna företagare, föreningar och entreprenörer som vill vara med och förverkliga visionerna med Arenabyn.

- I Östersund finns kompetenta personer och engagerade föreningar som vi vet kan vara med och bidra med hur man bygger upp ett koncept med träningsturism inriktat mot privatpersoner eller elitklubbar och idrottsföreningar. Nu gäller det att man tar chansen och vågar vara med och satsa, säger Göran.

- Har man idéer och vill vara med och etablera sig och satsa i arenabyn är man varmt välkommen att kontakta oss. Vi berättar gärna mer om visionen och finns här som bollplank, säger Fredrik.

Planerar medborgardialog

Fredrik har just nu en tät dialog med tre-fyra företag/byggherrar som är intresserade av att vara med i projektet, men inget färdigt förslag finns ännu.

- Vi har också planer på att föra en dialog med medborgarna så att vi får in invånarnas tankar om hur Arenabyn och skidstadion kan utvecklas. Vi vill bjuda in till en träff där man får vara med och komma med idéer på hur området skulle kunna se ut i framtiden, men det får vi återkomma till lite senare, säger Fredrik.

Bli en del av framtidens Arenaby

Delar du vår dröm och idé om en idrottsligt anknuten plats att växa på som individ, förening, eller företagare? Vill du etablera dig i Arenabyn och investera för framtiden i din verksamhet eller idrottsliga karriär?

Läs mer om projektet härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arenorna idag

Jämtkraft Arena: Europafotboll och ungdomsträning.

Skidstadion: Skidskytte, längdskidor, rullskidor, cykel, löpning och judo.

Östersund Arena: Ishockey, konståkning, bandy och gymnastik. Arenan är också en evenemangsarena.

Kom hit, träna och bli bättre!

Slipa på fristilstekniken vintertid, åk rullskidor eller bli en mer effektiv löpare sommartid – du vet väl att vi är ett Officiellt Vasaloppscenter? Eller varför inte boka in ett gymnastikläger i en av norra Europas modernaste anläggningar.

Läs mer på Arenabyns webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-11-13

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen