Publicerad 2018-12-12

Språknätverk ska främja språkutveckling hos de yngsta

Östersunds bibliotek, barnhälsovården och förskolor i kommunen går samman i ett språknätverk. Samarbetet ska få föräldrar med barn i åldrarna 0 till 5 år att läsa mer för barnen.

pappa läser bok för sin dotter som tittar ner i en bok

50 000 kronor från Kulturrådet innebär startskottet för ett samarbete mellan Östersunds bibliotek, barnhälsovården och några förskolor i kommunen. Alla de tre verksamheterna har tidigare arbetat på varsitt håll för att stärka språkutvecklingen hos barn i åldrarna 0 – 5 år men samarbetat sporadiskt kring vissa frågor. Nu går de ihop för att bredda och lägga grunden till ett mer långsiktigt och hållbart samarbete för att måna om barns språkutveckling.

– Vi vill börja med att slå oss ner tillsammans och inventera vad våra respektive verksamheter gör idag. Därefter vill vi se hur vi på bästa sätt kan samverka framöver för att nå ett djupare och mer långsiktigt samarbete. Även hur vi gemensamt kan arbeta för att bygga goda relationer till familjer med små barn, säger Åsa Andersson, bibliotekarie och ansvarig för språknätverket vid Östersunds bibliotek.

Barnens språkgrund läggs innan tre års ålder

Målet är att fler föräldrar ska få kunskap och verktyg för att hjälpa sina barn att utveckla språket. Grunden för barns språkutveckling läggs upp till tre års ålder. Därefter blir det svårare för barnen att utveckla språket om de inte har en grundnivå att utgå från.

– Det behöver inte vara dramatiskt eller stort att läsa för allra minsta. Det är väldigt givande för små barn att genom läsning få höra nya ord som exempelvis ”flamingo”, som vi inte använder lika frekvent i vardagen som till exempel ”titta en lampa”. De lär sig dessutom fler olika nyanser i uttal och språk, att koppla bilder till ord och framförallt är det bra för anknytningen att sitta nära och ha en lugn stund. En bok är mer än bara ordförståelse, säger Åsa.

Fortsättning på uppskattat projekt

Bakgrunden till språknätverket är projektet ”Bokstart”. Där gjorde biblioteket hembesök hos familjer med små barn i Litsområdet för att hjälpa föräldrarna med varför det är viktigt att läsa även för små barn. Under besöket pratade de om språkutveckling och hade med sig gåvor i form av böcker.

Samarbetet mellan de tre verksamheterna kommer starta runt månadsskiftet januari/februari 2019.

Sidan uppdaterad 2018-12-12

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen