Publicerad 2018-12-17

Transparens på återvinningscentralerna från 1 januari 2019

Avfall som du lämnar på länets återvinningscentraler ska från och med årsskiftet vid behov vara packat i genomskinliga säckar.

sopstationskärl i bakgrunden. I förgrunden en rund bild där en person håller i en transparent sopsäck som visar innehållet med en grön godkänd bock över

Återvinningscentralerna tar varje vecka emot stora mängder avfall. Mycket avfall kommer fortfarande förpackat i färgade säckar, men nu är det dags för transparens. Från och med 1 januari 2019 behöver du använda genomskinliga säckar när du slänger ditt avfall. Transparenta säckar hjälper till att minska andelen felsorterat avfall och skapar en bättre arbetsmiljö för personalen på återvinningscentralerna.

Merparten av det avfall som kommer in är rätt sorterat. Ibland händer det däremot att elavfall, mediciner, matavfall, färgburkar och oljefilter hamnar där det inte hör hemma. Genom att sortera och vid behov packa avfall i genomskinliga säckar är det enklare för personalen att se till att avfallet blir rätt sorterat.

– Vi får in alldeles för mycket osorterat avfall i färgade säckar. Som det är nu måste personalen fiska upp misstänkta säckar ur containern och öppna dem för att kunna se vad som är i. När personalen har en chans att se vad som finns i säckarna blir det enklare att förebygga att avfall hamnar fel, säger Ola Skarin, renhållningschef i Östersunds kommun.

Har du packat ditt avfall i färgade säckar från 1 januari 2019 får du öppna säcken och sortera innehållet på plats. Det som är rätt sorterat går lätt att tömma i avsedd container.

Sidan uppdaterad 2018-12-17

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen