Publicerad 2018-12-18

Nattarbete med antika ledningar

Igår natt stängde vi av vattnet till några fastigheter längs Prästgatan för att rörläggarna skulle kunna arbeta med ledningarna under Brunnsgränd. Nattens utmaning var en riktigt antik vattenledning från 1895 - en av de första vattenledningarna i stan.

Fem rörläggare i gula varselkläder framför en grop och en grävmaskin på Prästgatan

Rörläggarna Berth Andersson, Stefan Sundin, Roger Stenström, Ola Wester och Kenneth Höglund.

Nattarbete

Klockan 03 natten till den 18:e december var rörläggarna på plats och stängde av vattnet. Sen var det till att vänta tills hela ledningen hade tömts på vatten (vilket tog ett tag eftersom röret är ganska grovt; 25 cm i diameter). Ledningen, som är en av stadens äldsta, grävdes ned under Prästgatan i slutet av 1800-talet. Och kvaliteten är det inget fel på, för där har vi aldrig haft en vattenläcka.

Berth och Stefan berättar om slitet med det tjocka gjutjärnet

Berth och Stefan berättar om slitet med det tjocka gjutjärnet

14 mm tjockt gjutjärn

Nattens arbete gick ut på att såga bort en dryg halvmeter av ledningen för att sätta dit en avstängningskran - en ventil. Eftersom gjutjärnet var så tjockt räckte inte rörläggarnas vanliga verktyg till. Det var ett slit med diverse verktyg som tog sin tid. Klockan tickade. Vi hade lovat att släppa på vattnet igen till kl 06 på morgonen. Men prick på utsatt tid var ventilen på plats och vattnet kunde släppas på igen.

En grop med ledningar, en stege och en kille som jobbar

Avstängningsventilen är den blåa grunkan som är monterad på ledningen.

Starka ledningar och starka rörläggare

Östersunds första vattenverk byggdes i slutet av 1800-talet och tog sitt vatten från Storsjön. Vattnet distribuerades via nedgrävda ledningar som den här, som alltså fortfarande är i bruk. Ledningen är gjord av kraftigt gjutjärn och består av en underdel och en överdel som är ihopsvetsad i sidorna. Biten på bilden är cirka 28 cm lång och 12 cm bred och väger sina modiga 4 kg. Av det kan vi konstatera att dåtidens rörläggare var urstarka.

En bit av en gammal vattenledning från ca 1895

Vi renoverar avloppsledningar

Arbetet längs Brunnsgränd går, i första hand, ut på att renovera avloppsledningen för att fastighetsägare i framtiden inte ska drabbas av otrevliga överstämningar i källaren. Men när vi ändå gräver upp, ser vi också över vattenledningarna och installerar avstängningsventiler där det behövs. Ju fler ventiler vi har längs en ledningssträcka, desto färre fastigheter blir i framtiden drabbade av vattenläckor och vattenavstängningar. Så om vi behöver stänga av vattnet i ledningen längs Brunnsgränd så kommer inte fastigheterna längs Prästgatan att bli drabbade.

Grävarbeten på Brunnsgränd; grävskopor och avspärrade gropar
Sidan uppdaterad 2018-12-19

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen