Publicerad 2019-01-16

Därför är det viktigt med uppdaterade vattenskyddsområden i Östersunds kommun

Efter flera år utan vattenskydd - eller med äldre skydd - har alla kommunala vattentäkter utom en i Östersunds kommun nu ett vattenskyddsområde.
- Vi gör det här för att säkra dricksvattenkvalitén, även för kommande generationer, säger Kristina Östling, VA-chef Östersunds kommun.

Jenny Happala och Kristina Östling

Jenny Haapala, säkerhetssamordnare Avfall och VA och Kristina Östling, VA-chef Östersunds kommun.

Östersund Storsjöns vattenskyddsområde har funnits i två år nu. Tandsbyn och Häggenås har nya utökade områden sedan oktober 2018 respektive december 2018. Näktens nya vattenskyddsområde är ej beslutat än, besked väntas innan sommaren.

Många medborgare är positiva till skyddet av Östersunds vatten

Det är ingen självklarhet att vi har rent dricksvatten i våra kranar, och tillgången av vatten är heller inte oändlig. För att vi ska kunna fortsätta ha ett av världens bästa dricksvatten så krävs det en löpande analys, kontroll, och uppdatering av vattenskyddsområden i landets alla kommuner. Och många medborgare är i och med detta också positiva till Östersunds kommuns utökade vattenskydd.

”Stor förståelse för att det kan ställa till det för vissa”

Samtidigt kan den som nu hamnat, eller riskerar att hamna inom ett utökat vattenskyddsområde med sitt hem, sin verksamhet eller både och, vara mindre nöjd över detta.

­- Självklart har vi stor förståelse för att vattenskyddsområden kan ställa till det till exempel för en lantbrukare som hamnar inom ett sådant här skyddsområde. Men de finns till för att vi ska kunna säkra kvalitén på dricksvattnet - även för våra barn och barnbarn, säger Kristina Östling, VA-chef och fortsätter:

- Och i grunden är detta ett EU-direktiv till de olika kommunerna, och ingenting som vi själva valt eller bestämt.

Extra försiktighet med exempelvis olja och växtgifter

De senaste åren har Östersunds kommun arbetat för att skapa nya och revidera befintliga vattenskyddsområden så att vårt dricksvatten får ett bra grundskydd. Inom vattenskyddsområdena ska alla handskas extra försiktigt med exempelvis olja, växtgifter eller gödsel så att inte våra vattentäkter blir förorenade. Grävarbeten eller strandbete är andra aktiviteter som kan förorena våra dricksvattentäkter.

Möjlighet att söka tillstånd om man hamnat inom ett vattenskyddsområde

- Men om man hamnat inom ett vattenskyddsområde, och det till exempel påverkar en i ens yrkesutövning, så finns det också möjlighet att ansöka om tillstånd för att få fortsätta bedriva sin verksamhet, säger Jenny Haapala, säkerhetssamordnare Avfall och VA vid Östersunds kommun.

Här finns mer information från Vattenmyndigheternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-01-16

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen