Publicerad 2019-01-18

Så agerar Östersunds kommun efter händelserna kring Busstorget

Den senaste veckan har ett antal minderåriga barn utsatt andra jämnåriga för misshandel i området kring Busstorget i centrala Östersund. I den här texten vill vi förklara hur vi på Östersunds kommun agerar, och vad planen är framåt.

Samverkan kring Busstorget

När minderåriga begår brott som i det här fallet, gör polisen en orosanmälan till socialtjänsten utifrån den oro de har för de här barnen. Då påbörjas socialtjänstens arbete med familjen för bedöma om det finns behov av stödinsatser - och i så fall vilka.

Ökad vuxennärvaro i området

I går, torsdag, hölls ett SSPF-möte (skola, socialtjänst, polis, fritid) som i går handlade om den aktuella situationen kring Busstorget. I SSPF arbetar man både på individ- och gruppnivå, och arbetet startade hösten 2018. Syftet med SSPF är att i samverkan arbeta aktivt med ungdomar i riskzon och riskområden. På mötet beslutade man att öka vuxennärvaron i området, och det diskuterades vilka ytterligare steg man tar i individärenden där vårdnadshavare gett samtycke till arbete i SSPF.

- Efter de här incidenterna har arbetet kring de aktuella barnen prioriterats för att se vilka stödinsatser vi ska sätta in, säger Petra Olsson, områdeschef Område barn, ungdom, vuxen.

Uppsökande teamet på plats

Polisen har den senaste tiden ökat synligheten och finns i området för att öka tryggheten. Uppsökande Teamet kommer att vara på Busstorget med omnejd varje eftermiddag för att synas, kartlägga och finnas som vuxna på plats.

- Vi kommer att finnas på plats på stan med Uppsökande teamet på eftermiddagar där vi syns och finns med vår vuxennärvaro för att öka tryggheten, säger Kristina Lundin, områdeschef Område Öppenvård.

Sidan uppdaterad 2019-01-18

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen