Publicerad 2019-01-18

Vill öka tryggheten genom att få fler vuxna att nattvandra

Östersunds kommun och den nationella stiftelsen Nattvandring.nu har sedan årsskiftet ingått ett ideburet offentligt partnerskap (IOP) för att förstärka vår samverkan. Tillsammans vill vi att fler vuxna ska nattvandra för att öka tryggheten.

På den blurigga bildens syns nattvandrare i röda jackor tillsammans med polis, polisbil och ungdomar. De är i en snötäckt och vintrig park.

- Det behövs fler vuxna som är ute och rör på sig, både ute på stan men också i andra stadsdelar och bostadsområden. Att vuxna finns närvarande ökar tryggheten, speciellt för våra barn och ungdomar. Därför känns det viktigt att stärka vårt samarbete med Nattvandring.nu, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Målet med partnerskapet är att Östersunds kommun och Nattvandring.nu tillsammans jobbar för att engagera flera vuxna till att nattvandra. Nattvandrarna ska finnas där ungdomarna är, fullt synliga och tillgängliga på gator och torg. Tanken är att skapa förtroende och trygghet genom att ställa upp för ungdomar som behöver stöd. Att fler vuxna nattvandrar skapar också förutsättningar för att minska användningen av alkohol/droger samt risken för gatuvåld, vilket leder till tryggare samhälle för oss alla.

- Som nattvandrare är man varken poliser, vakter eller sociala myndigheter. Vi är bara vuxna som vågar vara just vuxna, som visar att vi bryr oss. Vi behöver finnas på platser där unga är utan att upplevas som påträngande. Ofta handlar det om att bara lyssna, ibland kan man stötta eller hjälpa på olika sätt, säger Nils-Ivar Odelberg från den lokala gruppen Nattvandring.nu i Östersund.

Partnerskapet innebär bland annat att Östersunds kommun hjälper till att skapa god samverkan med skola och fritidsgårdar samt ordnar lokaler och fika vid informationsträffar. Nattvandring.nu ansvarar för jackor, försäkring, utbildning, trycksaker och annat som nattvandrare kan tänkas behöva.

Nattvandra – du behövs!

Är du över 18 år och vill vara en förbild för ungdomar – då kan du bli nattvandrare.

Kontakta Nils-Ivar Odelberg, 073-181 67 12 eller Minda Kristianssen, 070 – 229 45 37 på Nattvandring.nu

Nattvandring.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad är IOP?

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är ett samarbete mellan kommuner, regioner och ideell verksamhet. Parterna samarbetar kring en samhällsutmaning där alla parter bidrar med olika resurser.

Här kan du läsa mer om Östersunds kommuns samarbeten

Sidan uppdaterad 2019-11-13

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen