Publicerad 2019-01-21

En varm och kärleksfull relation med förälder skyddar barnet

Som förälder kan vi inte alltid påverka vad våra barn kommer möta i livet. Men det vi faktiskt både kan påverka och investera i är vårt föräldraskap. Hos Förälder Östersund kan du ta del av kurser, träffar och föreläsningar som hjälper dig att utvecklas som förälder.

Veronica Anderheim och Robert Ingvarsson, socionomer och samordnare för Förälder Östersund. På bilden saknas Sigrid Landgren, som också jobbar med Förälder Östersund.

De flesta föräldrar är väl bekanta med den där oron för sina barn. Hur ska det gå i framtiden? Tjatar jag för mycket? Är det bara mina barn som bråkar så mycket med varandra? Tillbringar barnen för mycket tid framför skärmar? Hur kommer det gå i skolan? Är de där kompisarna bra för mitt barn?

Kan lära oss hur vi bäst skyddar vårt barn

- Den här oron är naturlig och ett uttryck för den kärlek och omsorg som vi har för våra barn. Man vill att barnet ska må bra och få en bra framtid. Men vi kan inte alltid påverka vad barnet kommer att möta i framtiden. Det kan svårare för oss som förälder att påverka om barnet till exempel kommer att möta mobbning, säger socionomen och skolkuratorn Veronica Anderheim och fortsätter:

- Men det vi kan påverka är vårt föräldraskap. Oavsett vad som händer i framtiden kan vi lära oss hur vi bäst kan stötta vårt barn. En varm och kärleksfull relation är den viktigaste skyddsfaktorn för barnet. Det skyddar mot bland annat skolproblem, droger, utanförskap och psykisk ohälsa.

Stort behov att prata med andra föräldrar

Förälder Östersund ordnar kostnadsfria kurser, studiecirklar och föreläsningar för föräldrar till barn i åldrarna 0 - 18 år. Som förälder får du lära dig bland annat hur du stärker barns självkänsla, hur du stöttar din tonåring eller hur du får föräldraskapet att fungera efter en separation.

- Gemensamt för föräldrar med barn i olika åldrar är att det finns ett väldigt stort behov av att prata med andra föräldrar. Både för att helt enkelt prata av sig, få igenkänning men också för att få tips på hur man kan göra i olika situationer, säger Veronica.

Riktar sig till alla föräldrar

Att ha problem i familjen är absolut inget krav för att få delta. Förälder Östersund är till för alla de föräldrar som vill utvecklas i sitt föräldraskap, träffa andra föräldrar och få tips på hur vardagslivet kan fungera ännu bättre.

- Om vi når många föräldrar och kan jobba med att stärka dem så når vi också de familjer som faktiskt har allvarligare problem, säger skolkurator/socionom Robert Ingvarsson.

Just nu arbetar Förälder Östersund för att nå fler målgrupper, bland annat ordnar de föreläsningar om pappa/mansnormen i hopp om att fler pappor ska vilja lära sig mer om föräldraskapet.

Vill nå fler utlandsfödda föräldrar

Förälder Östersund jobbar även tillsammans med Rädda barnen, Hej Främling, Astar och Studieförbundet för att nå fler utlandsfödda föräldrar. Det är nämligen en annan grupp som sällan tar del av föreläsningar eller deltar i kurser.

- Bland utlandsfödda är det i många kulturer ovanligt att få den här typen av stöd från myndigheter. Behöver de hjälp med föräldraskapet vänder de sig ofta till äldre släktingar, säger Robert.

Ett av projekten som de hittills genomfört är föräldragrupper med språkstöd som haft olika teman. Bland annat har de pratat om barns hälsa tillsammans med skolläkare. Framöver hoppas de kunna skapa grupper med både svensk- och utlandsfödda föräldrar.

- Det är ett projekt som både ska jobba med föräldrastöd och integration. Föräldraskapet är ju något universellt, där vi kan mötas och dela med oss av varandras erfarenheter, avslutar Robert.

Föräldrakurser våren 2019

  • ABC - Alla barn i centrum 3 - 12 år. Kursen kommer att erbjudas flera gånger under vårterminen.
  • Komet – Riktar sig till som främst vill minska konflikter hemma och få en bättre relation med ditt barn. Kurser i Komet 3 -11 år samt Komet 12- 18 år kommer att starta i februari.
  • BIFF – Barn i Föräldrars Fokus. Hur kan man få föräldraskapet att fungera efter en separation? Kursstart i februari.

Du hittar mer information om kurserna och hur du gör en anmälan här.

Här finns också en pdf med information om vårens kurser.PDF

Under våren kommer även Förälder Östersund att arrangera föreläsningar och workshops med olika teman.

Följ oss gärna på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-01-21

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen