Publicerad 2019-01-23

Träna med film och minska risken för fallskada

Fallskador bland äldre är ett stort samhällsproblem och medför mycket lidande för den som drabbas. Bästa skyddet är fysisk aktivitet. På kommunens hemsida finns bra träningsfilmer för den som vill minska risken att drabbas av en fallskada.

Man som ligger ned på snötäckt mark. Kvinna försöker hjälpa honom upp.

Många personer faller under vintermånaderna, så det finns anledning att vara extra aktsam nu. Ishalka kan vara förrädiskt och är en orsak till fall. Men antalet fall utomhus är faktiskt få jämfört med de fall som sker inomhus.

- En särskilt riskabel plats tycks sovrummet vara. Bland personer som har hemtjänst har vi sett att en stor andel av alla fall inomhus sker där, berättar Magnus Zingmark, ansvarig för kommunens hälsofrämjande arbete.

För att minska fallrisken i hemmet, bör man se över sladdar, mattor och annat som man kan snubbla på. Men det är även viktigt att se till att man har god belysning så att det går att förflytta sig på ett säkert sätt inne. Ett annat gott råd är att ta det lugnt vid uppresningar så att inte tillfällig yrsel orsakar ett fall. Och goda matvanor är viktigt för att få energi och orka vara aktiv.

Regelbunden träning minskar risken att falla

- Att motionera regelbundet är en bra investering för hälsan. För att minska risken för fall är övningar för balans och styrka särskilt viktiga, understryker Magnus.

Och slutligen, det är bra att gå ut för att få motion, frisk luft och solljus. Men när man går ute, se till att ha broddar!

Här hittar du filmer med tips på bra övningar

Sidan uppdaterad 2019-01-23

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen