Publicerad 2019-01-28

Kock från Jämtland/Härjedalen lagade mat i Kina

Sara Smeds Bjerlo från Jämtland/Härjedalen har deltagit i ”International Forum of Gastronomy Macao” i Kina för att visa upp regionens gastronomiska profil tillsammans med kockar från hela världen.

Matlagningsshow i Macao, Kina

Den 19 – 21 januari arrangerade ”Macao Government Tourism Organisation” (MGTO) en matlagningsshow i Macao, Kina, med unga kockar från 20 ”UNESCO Creative Cities of Gastronomy”. På scen fick kockarna visa upp sig för att laga rätter från sina hemländer för internationella gäster och den lokala befolkningen i Macao. Mer än 30 kockar från medlemsstäderna i UNESCO Creative Cities of Gastronomy och stjärnkockar från Kina lagade rätter två och två på scen och besökarna fick sedan smaka på rätterna.

Souvasskav på renkött

Sara Smeds Bjerlo arbetar på Fjällkonditoriet i Myrviken, och representerade Östersund och Jämtland Härjedalen på scen, tillsammans med en kock från Panama City. Sara bjöd på souvasskav på renkött från Jillies i Härjedalen, serverat på hårt tunnbröd med rårörda lingon och pepparrot - vilket uppskattades både av de professionella kockarna och besökarna.

- Det har varit en fantastisk resa med många intryck att smälta. Vi har fått dela med oss av en liten del av vår egen kultur och samtidigt fått möta de andra deltagarnas kulturer genom maten. Det är häftigt att se hur allas vår natur påverkat maten just där vi bor och hur kulturen lever vidare genom råvaror, tekniker och hela maträtter. Det har varit häftigt att kunna mötas genom maten, för ibland har språket varit en barriär. Jag har fått kontakter över hela världen och vi drömmer redan om nästa gång vi ska få ses över en bit mat, berättar Sara.

20 gastronomistäder medverkade

Kockuppvisningen arrangerades som en aktivitet inom ”International Gastronomy Forum, Macao 2019” med temat “Possibilities of Gastronomy och Creativity”. På forumet deltog 20 gastronomistäder och diskuterade bland annat gemensamma projekt och fick lyssna till föreläsningar om mat, kultur och företagsutveckling i Kina. Forumet var en del av samarbetet inom UNESCO Creative Cities Network som ger företagare, kockar och kulturutövare möjlighet att skapa samarbeten och projekt över hela världen inom ramarna för UN 2030 Agenda, för en bättre framtid för människor och planeten. Med på resan deltog även Per Johansson, Tillväxtchef Östersunds kommun och Dag Hartman från Region Jämtland Härjedalen.

Östersund antogs 2010

Macao har 32 miljoner turister varje år, de blev en gastronomisk stad i UNESCO nätverket 2017 med hjälp av Östersund, och satsar liksom Östersund och Jämtland Härjedalen på att profilera sig inom temat gastronomi, kultur och turism.

Östersund antogs till nätverket som en av UNESCOs “City of Gastronomy” 2010. En av anledningarna till att Östersund utnämndes är stadens och regionens målmedvetna arbete inom småskaligt mathantverk samt kopplingen till kultur, gastronomi och turism.

Sidan uppdaterad 2019-01-28

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen