Publicerad 2019-02-05

Fira samiska nationaldagen på biblioteket

Onsdag 6 februari väntar en dag med samisk litteratur, film och historia.

i förgrunden två personer i samisk dräkt. den ena har en rödrutig sjal över axlarna och en blå klänning samt röd mössa. Den andra personen har en lila klänning med en blå sjal och en lurvig mössa. I bakgrunden Rådhuset med två samiska flaggor på flaggstänger framför

Foto: Göran Strand

Östersund är en av 25 samiska förvaltningskommuner i Sverige. Som det arbetar Östersunds kommun särskilt med att ge den samiska kulturen och språket ett förstärkt skydd enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

– Utifrån det och även bibliotekslagen, som säger att vi ska arbeta med att synliggöra de nationella minoriteterna och minoritetsspråket, är det självklart för oss att lyfta den samiska nationaldagen och bjuda in allmänheten till Östersunds bibliotek. Med onsdagens program kommer vi bjuda på både kultur och kunskap med samisk inriktning, säger Catharina Andersson, programsamordnare vid Östersunds bibliotek.

Bokfrukost, filmer om konst och föreläsning

Dagen startar med bokfrukost och samisk litteratur. Det går att köpa kaffe, te och smörgåd och slå sig ner i samlingssalen och ta del av boktips och lära sig mer om litteratur från och om Sápmi. Bokfrukosten följs därefter av två kortfilmer om samisk konst. Den första är Hilde Skancke Pedersens kortfilm Eana – Land. Därefter följer Liselotte Wajstedts film Láhpphon – The lost one. Camilla Olofsson från NBV berättar mer om konstnärerna och presenterar filmerna.

Klockan 18.00 får vi höra mer om när samerna i mitten av 1950-talet flyttades från Käringsjön till Brändåsen efter ett myndighetsbeslut. Irene Dorra som föddes i Käringsjön berättar om flytten. Hon visar bilder och berättar om platsen som en gång var boplats och hemviste för renskötarna i Tännäs. Samarrangör är Östersunds sameförening.

– Det är alltid viktigt att sprida kunskap om den samiska kulturen. Överlag har kunskaperna om samerna blivit bättre de senaste åren, men det kan alltid göras ännu mer. Steget mellan okunskap och diskriminering är tyvärr inte alltid långt. Här har biblioteken en viktig roll att med böcker, föreläsningar och på andra sätt bidra till ökad kännedom om samisk historia, kultur och samhälle, säger Catharina Andersson.

Alla evenemang är kostnadsfria och sker i Samlingssalen, Östersunds bibliotek. Dagen är ett samarrangemang med NBV och Östersunds sameförening.

Sidan uppdaterad 2019-02-05

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen