Publicerad 2019-02-07

Vi tar kampen mot magsjukan!

Februari är här, en månad som också går under namnet vabruari och är fruktad av alla föräldrar. Rutiner och god hygien kan hindra stora utbrott av magsjuka, och nu kollar Miljö och hälsa upp att alla skolor har rutiner mot smittspridning.

Förkylningar, magsjukor, vinterkräksjukan, förkylning. Sjukdomarna avlöser varandra och går runt, runt, runt. Många börjar undra om det ens fanns en tid då barnen var friska. Men hur blir det så här?

Det handlar om smittspridning

Förra året skedde ett stort magsjukeutbrott på en skola. Över 100 barn insjuknande, och det upptäcktes att många skolor saknade rutiner för att förebygga utbrott av till exempel vinterkräksjuka. Efter det infördes nya rutiner gällande smittskydd för skolbarn. Nu under februari ska Miljö och hälsa följa upp att skolorna följer hygienrutinerna för att förhindra liknande utbrott i framtiden.

Viktigt med hygienrutiner

Samtliga skolor i Östersund med elever i åldern 6-10 år ska besökas av Miljö och hälsa. De kmmer bland annat att kolla på hur och när barnen tvättar händerna, vad som görs när ett barn har kräkts, hur rengöring görs och om smittförebyggande information delas ut till vårdnadshavare.

Kulmen i februari-mars

Säsongen för vinterkräksjuka och influensa är igång, men den mest intensiva perioden har inte kommit än. I år verkar det som att både vinterkräksjukan och influensan når sin topp samtidigt, i februari-mars, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sprid inte vidare!

Vi som har barn på skolor och förskolor kan göra mycket för att undvika att smittas, och att sprida smittan vidare.

 • Det allra viktigaste för att undvika smitta är att tvätta händerna noggrant. Flera gånger per dag med tvål och vatten. Tvåla in i 10 sekunder, skölj i tio sekunder. Framförallt ska händerna tvättas före varje måltid, efter toalettbesök och när du har varit utanför hemmet.
 • Undvik att pilla med händerna i ansiktet.
 • Lägg på toalettlocket innan spolning.
 • Håll tvättställ, kranar, toalettsits och spolknapp rena.

Om någon blir sjuk:

 • Barnet ska alltid stanna hemma vid kräkning eller diarré. Gäller även om det bara var en gång. Meddela även personalen att du misstänker att ditt barn kan vara magsjukt, så kan skolan hjälpa till att minska smittspridning och förhindra eventuella utbrott.
 • Vid magsjuka: Använd pappershanddukar istället för tyghanddukar, tvätta alla kläder, sängkläder och gosedjur i minst 60 grader. Städa noggrant av golv och toalett, torka av leksaker, handtag och lampknappar.
 • Skaffa en akuthink som innehåller engångshandskar, plastpåsar, klorbaserat rengöringsmedel, och pappersrulle med torkpapper så familjen alltid är redo när magsjukan eller vinterkräksjukan slår till!

Hur länge ska barnen vara hemma?

 • Magsjuka: Barn i förskola: Då barnet ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré på minst 48 timmar.
  Barn i skola: Stanna hemma 24 timmar efter det att barnet är friskt.
 • Förkylning: Ett feberfritt dygn hemma. Men tänk på att barnen ska orka med skolan, så även om det inte är någon feber kan det vara lämpligt att vara hemma.
 • Det är viktigt att stanna hemma tills barnen är helt friska, så att inte smittan sprider sig.
Sidan uppdaterad 2019-04-11

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen